Чи є у Росії шанси повернутися до Ради ООН з прав людини — оцінка експостпреда України

Володимир Єльченко. Фото: usa.mfa.gov.ua

Росію не буде обрано до Ради ООН з прав людини. У цьому немає сумнівів. Тому що РФ було вигнано з цього органу півтора року тому майже 100 голосами членів Генеральної асамблеї ООН. Таку абсолютну впевненість сьогодні, 29 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив колишній постійний представник України при ООН, колишній надзвичайний і повноважний посол України в США Володимир Єльченко.

На його думку, ці ж країни проголосують у будь-якому разі проти цієї нової заявки РФ.

Такою дією, за словами Єльченка, Росія намагається показати, що в неї є ще підтримка на глобальному Півдні.

“Так, є країни, їх чимало, і в Африці, і в Латинській Америці, у Південно-Східній Азії, які, будучи далекими від війни Росії проти України, займають таку нейтрально-позитивну позицію. Позитивну в плані України, але вони не голосують відверто проти Росії. Але в цьому випадку йдеться про абсолютно прості речі, ба більше, вже доведено і з цього приводу є експертні висновки органів ООН про те, що Росія не тільки порушує права людини в Україні, це вже факт, з яким ніхто не може сперечатися, а й у Сирії, і в Африці”, — каже експостпред України при ООН.

Також важливо й те, що відбувається на території самої Росії.

“Гоніння опозиції, те, що люди з плакатом “Ні війні”, які стоять десь у Москві або Санкт-Петербурзі, отримують абсолютно божевільні тюремні терміни. Все це відомо і зафіксовано. І найголовніше, що про все це прекрасно знають країни-члени ООН. Тому я не думаю, що у Росії є хоч якісь найменші шанси обратися в цей орган, це просто було б смішно”, — резюмував Володимир Єльченко.

Читайте також: Для чого Росія хоче повернутися до Ради ООН із прав людини, пояснив Полозов

Як повідомлялося раніше, на сайті Організації Об’єднаних Націй Росія вказана як кандидат на вибори членів Ради з прав людини на 2024-2026 роки. Голосування має відбутися 10 жовтня. На думку російського адвоката, засновника правозахисних проєктів “Команда 29”, “Перший відділ” Івана Павлова, шанси РФ повернутися до РПЛ і провадити в цьому органі свою політику є досить великими.

Прямий ефір