Російське правосуддя перейшло на воєнні рейки — тепер воно оперує поняттям “ворог”, — російський адвокат

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Російську правоохоронну систему переведено на воєнні рейки. Суди ставляться до певної категорії обвинувачених як до ворогів. А слідчі органи застосовують до “політичних” тортур, які раніше застосовувалися щодо підозрюваних у насильницьких злочинах та тероризмі. Про це сьогодні, 29 вересня, заявив російський адвокат, засновник правозахисних проєктів “Команда 29”, “Перший відділ” Іван Павлов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Російське правосуддя вже давно перейшло на воєнні рейки й оперує не такими поняттями, як “обвинувачений”, “підозрюваний”, “підсудний”, “засуджений”, а як “ворог”. На війні — вороги. До певних категорій засуджених ставляться як до ворогів. Їх як ворогів судили, бо такі драконівські покарання, як 25 років позбавлення волі, людині, яка вперше звинувачується в якомусь злочині, суд не може призначити одразу стелю, за будь-яких обставин”, — каже адвокат.

Так само діють щодо громадян з антивоєнною позицією і слідчі органи РФ. Павлов зазначає, що правозахисники раніше били на сполох через повсюдні катування обвинувачених у справах, пов’язаних з тероризмом, і попереджали: практика поширюватиметься на інші категорії справ.

“Катування в російській правоохоронній практиці застосовувалися раніше у кількох випадках. Якщо людина звинувачувалась у насильницькому злочині, то до неї застосовувалися тортури для того, щоб вибити з неї свідчення. Катування застосовувалися повсюдно до обвинувачених у справах, пов’язаних із тероризмом. Там прямо була установка згори: чи дає людина свідчення, чи не дає — до неї треба застосовувати тортури… Це був додатковий превентивний фактор, щоб люди боялися вчиняти такі злочини. Коли все це відбувалося, ми говорили про те, що станеться якась подія, і ця практика може розповзтися на інші категорії справ. Так і сталося”, — коментує адвокат.

Він зазначає, що до повномасштабної війни тортури не застосовувалися щодо фігурантів справ про державну зраду, шпигунство, розголошення держтаємниці. Наразі це стало російською нормою, як і застосування сили щодо людей з антивоєнною позицією. Павлов не виключає, що відповідні вказівки доведені згори.

“У всіх цих справах обвинувачені видаються саме за ворогів, до яких можна застосовувати будь-які незаконні заходи, зокрема застосовувати тортури. Саме така установка, напевно, спущена і, напевно, доведена до особового складу всіх правоохоронних органів та спецслужб. Вони цю установку зчитали й нею керуються”, — заявив Іван Павлов.

Раніше повідомлялося, що в Росії дедалі частіше стали відправляти до штрафного ізолятора політв’язнів. Так, Олексія Навального за час ув’язнення відправляли до ШІЗО 20 разів. Привід, зазвичай, надуманий. Аж до незастебнутого ґудзика. А опозиціонера Володимира Кара-Мурзу відправили до ШІЗО, щойно він потрапив до колонії. Умови утримання у штрафному ізоляторі правозахисники прирівнюють до тортур.

Прямий ефір