Кадирівська Чечня вкотре продемонструвала, що їй плювати на закони РФ, — Яковенко

Ігор Яковенко. Фото: espress.tv

Відеозапис із побиттям сином глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова ув’язненого — це ляпас федеральним структурам РФ і всьому кремлівському режиму. Таку думку сьогодні, 28 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський опозиційний журналіст, колишній депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко.

“Це ляпас федеральним структурам, тому що кадирівська Чечня вкотре продемонструвала, що їй не просто плювати на закони РФ. Закону ж немає. Давно вже плювати на якісь національні інтереси, етнічні почуття тощо”, — зазначив він.

Прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков відмовився коментувати цей відеозапис, що безпосередньо доводить, що сам глава Росії не хоче втручатися в цю справу, вважає Яковенко.

“Путін категорично не хоче втручатися в цю ситуацію, не хоче її коментувати, зокрема й тому, що в цій ситуації є етнічна та релігійна складові”, — сказав він.

Експерт зазначив, що Чечню перетворили на місце для тортур ув’язнених, де вибивають або змушують давати неправдиві свідчення.

“Абсолютно незрозуміло, на якій підставі людину відправили в Чечню. Усе це справді в традиціях російської пенітенціарної системи, коли людину відправляють у камеру, в якій спеціально навчені кримінальники катують людей для того, щоб вибити з них якісь зізнавальні свідчення або обмовити когось. Чечня — це “пресхата” для росіян, куди відправляють неугодних”, — розповів він.

Читайте також: Спецоперація чи вседозволеність: навіщо виклали відео з побиттям сином Кадирова обвинуваченого в спаленні Корану (ВІДЕО)

Нагадаємо, 15-річний Адам Кадиров (син глави Чечні Рамзана Кадирова) побив у СІЗО жителя Волгограда Микиту Журавеля, обвинуваченого в РФ у справі про нібито спалення Корану. Відео побиття в мережі опублікував сам Рамзан Кадиров, заявивши: “Побив і правильно зробив”. На відео видно, як Адам ногами б’є Журавеля, який перебуває в наручниках.

19-річний Микита Журавель родом із Севастополя, у Волгограді він навчався в Соціально-педагогічному університеті. Хлопця затримали в травні 2023 року у Волгограді й відправили в СІЗО міста Грозний. Як пояснював Слідчий комітет, передати справу до Чечні було вирішено через звернення жителів республіки з проханням “визнати їх потерпілими”.

Міністр із національної політики Чечні Ахмед Дудаєв повідомив, що Адам Кадиров побив волгоградця, коли супроводжував батька на зустрічі з Журавелем у СІЗО Грозного.

Прямий ефір