Коли закон не писаний: про свавілля Кадирова та його сім’ї в Росії (ВІДЕО)

Адам і Рамзан Кадирови. Фото: instagram.com/adam_benoevsky_k13

Рамзан Кадиров продовжує демонструвати невразливість перед російською Фемідою. У резонансному відео в Telegram-каналі глави Чечні, на якому його син Адам здійснює побиття обвинуваченого у справі про спалення Корану Микити Журавеля, правозахисники нарахували порушення як мінімум дев’яти російських законів. Разом із тим, триденний термін, протягом якого слідчі органи РФ зобов’язані відкрити кримінальну справу за фактом публікації, добіг кінця, повідомляє FREEДОМ.

Антивоєнний коментар у мережі за лічені години може обернутися в Росії затриманням. А ось факт побиття ув’язненого в Чечні сином Кадирова уже котрий день повністю ігнорується російськими правоохоронцями. Причина відсутності реакції — у самому прізвищі — Кадиров. Цій людині, а також її сім’ї та наближеним в Росії закон не писаний.

“Показується, на чиєму боці сила. За побиття у СІЗО цієї людини їм нічого не буде. Вони показують нове ставлення, методи, якими вони керуватимуться у вирішенні питань. І судячи з відсутності реакції офіційної російської влади, вони в принципі це вітають”, — зазначив політичний та економічний експерт Тарас Загородній.

Більше того, відчуваючи повну безкарність, Кадиров та його оточення демонстративно пишаються вчинком Адама. А ті, хто дозволив собі розкритикувати поведінку Кадирових, отримує від голови Чечні погрози.

“Без сумнівів, я вважаю вчинок мого дорогого племінника — правильним та справедливим! Він вчинив як справжній чоловік та гідний син свого народу! Адам є гідним прикладом для однолітків, демонструючи щире прагнення захищати нашу віру та цінності”, — написав Адам Делімханов, депутат Держдуми Росії, в Telegram.

“Ніхто від покарання, передбаченого законом, не відмовляється та не ухиляється від нього. Зокрема Адам Кадиров. Але спалювати священний Коран — це блюзнірський злочин, який має каратися пропорційно. Цією ідеологічною складовою ми й відрізняємось від сатанинського Заходу. Адам молодець! Пишаємося”, — написав у соцмережі Ахмед Дудаєв, міністр Чечні з питань національної політики, зовнішніх зв’язків, друку та інформації.

Політичний аналітик та головний редактор порталу After Empire Ольга Курносова зазначила, що можливо спробують порушити кримінальну справу проти сина Кадирова за статтею “Побої” — не за тяжчою.

“Бо кримінальна відповідальність за цією статтею настає з 16 років і її одразу припинять, бо Адамові немає 16 років. А більш тяжкі статті навіть не розглядатимуться. Ось і все, ось чим це закінчиться”, — сказала Курносова.

Втім, це не перше демонстративне порушення російських законів. За словами аналітиків, так Кадиров намагається вкотре продемонструвати, що йому, як і раніше, в Росії ніхто не указ. Проте останній інцидент відрізняється від попередніх — підтекстом етнічного та релігійного протистояння. Адам Кадиров побив чоловіка через те, що той публічно спалив Коран. На думку експертів, бездіяльність російської влади в цьому випадку сильно б’є по їхньому авторитету всередині країни.

“Проблема лише в тому, що цього разу голова Чечні створив серйозну проблему Путіну. Яким би ідіотом не був волгоградець, який спалив Коран, він все одно етнічний росіянин, і тепер виходить, що Путін готовий віддати росіянина на поживу чеченцям. Звичайно, що це дуже не сподобається більшості росіян, ну а вже “російським патріотам” — тим самим, які складають кістяк групи підтримки війни, — це взагалі як серп по горлу”, — зазначив політолог Аббас Галлямов у Telegram.

До того ж, відсутність реакції на інцидент з Адамом Кадировим наклався на ще одну поступку з боку федеральної влади. Так, автор нового підручника з історії Володимир Мединський погодився змінити його у частині, яка не сподобалася чеченським чиновникам. Такі події обурили деяких “російських патріотів”.

На думку низки аналітиків, такий зухвалий вчинок Кадирова може бути спланованою інформаційною спецоперацією. Адже з перших шпальт пішла тема стану здоров’я голови Чечні. Тепер усі тільки й обговорюють у Росії його сина, який розмахує кулаками в СІЗО. Щоправда, репутація Кремля у цьому випадку недоторканному Рамзану Кадирову байдужа. Адже він упевнений, що йому нічого не буде.

Читайте також: Спецоперація або вседозволеність: навіщо виклали відео зі побиттям сином Кадирова обвинуваченого у спаленні Корану (ВІДЕО)

Прямий ефір