Немає можливості повністю обмежити постачання озброєнь та їхніх компонентів для Ірану, — Семиволос

Прапор Ірану. Фото: ukrinform.ua

Повністю обмежити постачання озброєнь та їхніх компонентів для Ірану неможливо. Таку думку сьогодні, 27 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Повну заборону неможливо здійснити, тобто як би придушення логістичних шляхів. Тому що, ну, по-перше, існують обхідні шляхи. Ці обхідні шляхи — це не просто якась прозора дія, а це досить складна система фірм, прокладок, які використовуються для того, щоб приховати сліди. І точно так само це реалізується при постачанні, скажімо, частини озброєнь до Росії. Якщо ми говоримо про ірано-російське військове співробітництво, то тут все просто. Існує, принаймні, Каспійське море та авіаційне сполучення між двома країнами. Вони межують одна з одною. І зрозуміло, що для них це взагалі не проблема”, — сказав він.

Семиволос також констатував, що не всі країни, які знаходяться навколо Ірану, згодні з ідеєю його блокади. При цьому й сам Іран доклав чимало зусиль для того, щоб створити так званий шиїтський коридор, у такий спосіб розширивши можливості поставок тих чи інших компонентів.

“Тут вам і Ірак, тут вам і Сирія, тут вам і Ліван. І всі вони щонайменше мають такі можливості обходити санкції, й увага до них не така пильна, як до Ірану. Ну, знову-таки, є і, умовно кажучи, нейтральні країни, які точно так само активно взаємодіють з Іраном і, принаймні, з економічного погляду, ті ж таки країни Перської затоки або, там Туреччина. Тобто, іншими словами, за всього бажання заблокувати для Ірану можливості отримання нових технологій зробити вкрай складно. Точно так само, як це вкрай складно зробити з Росією”, — сказав експерт.

Читайте також: РФ не вдалося налагодити власне виробництво “Шахедів” — вона критично залежна від поставок Ірану, — Юсов

Прямий ефір