Низка країн, зокрема європейських, усе ще змушені купувати російський газ, — експерт

Ілюстративне фото: pixabay.com

Низка країн, зокрема Угорщина й Болгарія, все ще залежні від газу з Російської Федерації та будуть змушені його купувати. Про це сьогодні, 26 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан.

“Якщо говорити про серйозну залежність, то це такі країни, як Угорщина, як Болгарія, зокрема, ну, не Європейський Союз, але Молдова, яка є однією з найбільших країн-партнерів Європейського Союзу, теж перебуває в серйозній залежності від російського газу, і тому вони продовжують через трубопровід отримувати цей газ. І, в тому числі, це є інструментом шантажу цих країн з боку Росії. І надалі це блокує різні пакети допомоги та санкційну політику щодо Росії”, — сказав Бужан.

Він вважає позитивною тенденцією, що Європейський Союз запасся газом уже сьогодні: практично всі газові сховища заповнені на 90-95%.

“Зокрема, до речі, й українські сховища заповнюють європейські трейдери, і можна говорити про те, що це дасть змогу успішно пройти опалювальний сезон Європейському Союзу. Тут важливо зазначити, що торік Європейський Союз, внаслідок реакції на початок повномасштабної війни та на проблему з поставками газу, ухвалив рішення скоротити обсяги споживання газу. Частково це було зумовлено цінами на енергоресурси, частково це було зумовлено тим, що Європейський Союз має дуже багато інструментів, які дають змогу людям, простим громадянам допомогти швидко провести енергомодернізацію їхніх квартир, будинків і скоротити обсяг споживання. І от минулого року в середньому по Європейському Союзу скорочення було 13% по споживанню газу. Якщо говорити про цей, про цей плановий сезон 2023-2024 року, то планується скорочення ще на 15% обсягів споживання газу”, — сказав експерт.

Він переконаний, що ЄС вдасться успішно пройти опалювальний сезон, але все-таки довгостроково потрібно думати про те, де шукати нові поставки, переходити на альтернативні джерела.

Читайте також: Наближається друга зима без російського газу — ситуація в Європі (ВІДЕО)

Прямий ефір