Технології, які для України стали буденністю, для всього світу досі є чимось надзвичайним, — експерт про дрони

Ілюстративне фото: Telegram/ Михайло Федоров

На вдосконалення технологій дронів у цивілізованого світу йде 30 років, Україна ж витрачає на це 2-3 тижні. У розробці та виробництві дронів Україна представила низку новацій, яких до неї не робив ніхто. Про це сьогодні, 25 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

“Україна перебуває в ситуації, коли доступ розробників до зворотного зв’язку з поля бою може займати від кількох днів до тижня. Це важливо як з точки зору розробки дронів і оцінки їхньої ефективності або тих чи інших модифікацій, так і на рівні програмного забезпечення отримувати зворотний зв’язок, що працює, що ні. І робити це в дуже короткі проміжки часу — за день, за два, за три вже можна отримати зворотний зв’язок про те, як поводиться те чи інше нововведення. І це дає змогу цей виробничий цикл і розробки дуже швидко реалізовувати те, на що в цивілізованого світу йде 30 років часу для створення таких технологій, в Україні на це інколи достатньо… по-перше, ми за півтора року зробили, пройшли весь той шлях, який пройшли наші союзники за 30 років”, — сказав він.

Але, зазначив експерт, у контексті розробки нових рішень період удосконалення технологій скорочується до невеликих періодів у режимі тижнів або місяців.

“І це ж можна сказати і щодо протидронових технологій, тому що дрони і протидронові технології завжди йдуть пліч-о-пліч. Україна показує класні результати як в одному напрямку, так і бездоганно в іншому”, — додав Яковенко.

За його словами, є кілька революційних прикладів оборонних можливостей, які Україна показала як такі, що працюють.

“До того ж це новації, які ніхто до цього не робив. Про роль дронів, які проводять моніторинг, шукають ворожу техніку, дають змогу синхронно з далекобійною артилерією або системами реактивного залпового вогню знищувати все, що знаходять дрони. Ми вже це бачимо, у цьому немає жодної новації. Але напрямок, коли, наприклад, акваторія Чорного моря захищається і фактично контролюється з використанням роботизованого флоту, це однозначно те, на що світ дивиться з відкритими очима”, — каже експерт.

Яковенко констатував, що Україна насправді перебуває в режимі постійного впливу з військовою інфраструктурою.

“Ми щодня допомагаємо нашим військовим, збираємо на дрони, щось передаємо. Всі, кожен українець, незалежно від того, де він перебуває, він постійно допомагає обороняти нашу країну. І ці технології, які для нас уже стали буденністю, для всього світу досі є чимось надзвичайним. І ніхто не може повірити, як так сталося, що країна, яка має такого монстроподібного сусіда, насправді змогла захистити себе з використанням інноваційних технологій настільки ефективно. І не просто захиститися, а відвойовувати своє. І вже в прямому ефірі звучать фрази від нашого ГУР на тему того, що на болотах безпечних місць немає. І це мова не про європейську частину взагалі, а де б там не було. Але технології дозволяють вирішувати певні питання, пов’язані з терористичною діяльністю і контртерористичною діяльністю. Україна воює з терористами. І тут фактично потрібно розуміти, що інструменти використовуються відповідні”, — резюмував керівник групи компаній DroneUA.

Читайте також: Закупівля і виробництво БпЛА в Україні стало народним заняттям — як розширюється “Армія дронів” (ВІДЕО)

Нагадаємо, “Армія дронов” за рік пройшла шлях від проєкту UNITED 24 до самостійної державної програми розвитку національного виробництва безпілотних апаратів. За інформацією Міністерства цифрової трансформації України, усунуто практично всі перешкоди, які стояли на заваді українських виробників дронів. Як заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, цьогоріч уряд виділив 40 млрд грн на виробництво вітчизняних безпілотників. Вдалося позбавитися митних бар’єрів для ввезення запчастин та компонентів, а також підняти частку прибутку виробників українських безпілотників до 25%.

Прямий ефір