Танки Leopard 1A5 отримали українські військові — у чому особливості та переваги техніки

Танки Leopard 1A5. Фото: armyinform.com.ua

Німецькі танки Leopard 1A5 вже прибули до українських танкістів — захисники готові ліквідовувати російських окупантів за допомогою західної техніки, інформує FREEДОМ із посиланням на АрміяInform.

У статті для Forbes оглядач Девід Екс описує низку переваг “Леопард 1А5”, зокрема в порівнянні з радянськими зразками техніки. І хоча танки німецького виробництва, випущені в 1980-х роках, мають тонку броню, вони “швидкі і точні стрілки”, вказує він.

Перевага “Леопарда” перед, наприклад, Т-64 — у точності, дальності та швидкості, розповів AрміяInform навідник Олексій.

За словами військових, Leopard 1A5 — швидкий і точний стрілець. Він створений для їзди і стрільби.

Німецький виробник танків Krauss-Maffei Wegmann поставив на Leopard 1A5 одну з провідних у світі танкових гармат — нарізну 105-міліметрову L7 британської фірми Royal Ordnance. Через сорок років L7, як і раніше, залишається ефективною зброєю, хоча і дещо менш потужною, ніж новітні 120-міліметрові гармати, йдеться в статті Forbes.

Але не лише гармата робить Leopard 1A5 швидким і точним стрільцем, акцентує Девід Екс. Йдеться про інтегровану бойову систему танка, що містить гармату та її стабілізатори, оптику навідника та комп’ютерну систему управління вогнем. На Leopard 1A5 як FCS використовується система EMES-18, якою також оснащується набагато важчий Leopard 2.

“EMES-18 після стількох років залишається однією з найкращих танкових систем управління вогнем. Вона поєднує лазерний далекомір і балістичний комп’ютер. Для наведення гармати в нерухомому стані навідник, дивлячись в оптику, за допомогою джойстика наводить перехрестя на ціль, запускає лазер, щоби допомогти комп’ютеру розрахувати дальність, а потім робить постріл”, — пояснив Екс.

При цьому система FCS автоматично коригує висоту гармати на основі даних про дальність, отриманих комп’ютером від лазера, каже він. Навіднику не потрібно вручну розраховувати потрібний кут. Комп’ютер працює швидко: для коригування гармати потрібна всього секунда після зчитування відбитого сигналу лазера.

EMES-18 автоматично наводить гармату, розраховуючи вітер, тиск повітря і, що найважливіше, рух цілі щодо танка.

Особливістю системи EMES-18 є й те, що вона може досягти цього без даних від лазера. Натомість вона вимірює обертання башти Leopard 1 протягом однієї-двох секунд, поки навідник тримає перехрестя на рухомій цілі і натискає кнопку.

“Усе, що треба від навідника, — утримувати перехрестя на ворога досить довго, щоб EMES-18 встиг обчислити числові показники. Після цього він запускає лазер для наведення на ціль і стріляє. Відстеження, наведення, стрільба — все це у швидкій послідовності. Якщо наводка збилася, він може вистрілити ще раз, не витрачаючи часу на наведення лазера”, — пояснив Екс.

За його словами, простота використання EMES-18 і скорострільність Leopard 1A5 стали легендарними.

“Хоча зараз усі новітні танки оснащені системами управління вогнем з автоматичним регулюванням піднесення і наведення, більшості з них для обох коригувань потрібна інформація від лазера. І багато з них повільніші, ніж EMES-18. Т-64, незважаючи на наявність автомата заряджання, зазвичай стріляє не швидше восьми пострілів на хвилину. Leopard 1A5 — 10 пострілів за хвилину”, — зазначив оглядач.

Нагадаємо, США пообіцяли передати Україні понад 30 танків Abrams, частина з них приїде наступного тижня.

Прямий ефір