Втекти з Росії хочуть навіть ув’язнені: за що російські суди відправляють людей до в’язниці

Ілюстративне фото: "Политота"

Сиктивкарський міський суд заарештував на два місяці автора антивоєнного Telegram-каналу “Цинічний ком’як” Миколи Фарафонова. Його звинувачують у закликах до тероризму. Силовики забрали його на допит до ФСБ. Звідти вже не повернувся. Рік тому Фарафонов вже виплатив штраф у 30 тисяч рублів за дискредитацію російської армії. За даними ОВД-Інфо, фігурантами антивоєнних кримінальних справ у Росії стали вже понад 600 осіб, передає FREEДОМ.

Приводом для затримання Миколи Фарафонова стали його антивоєнні повідомлення у соцмережах. У суді назвали їх “закликами до підпалів військових комісаріатів”, тобто до тероризму. 7 вересня до Фарафонова вже приходили силовики. Після обшуку відвезли на допит, тоді відпустили. Наразі ж затримали у квартирі подруги. Наступного дня суд заарештував Фарафонова.

“Я припускаю, що це від місцевих донощиків. Нам неодноразово погрожували в мережах. А ми однаково писали статті проти війни. Ми такі два активісти з Вуктила, єдині потужні тут. Я дуже переживаю, щоби під тортурами не вибивали цю статтю”, — каже подруга Фарафонова Радмила Рябцева.

Втекти з Росії хочуть навіть ув’язнені. Дедалі більше громадян Таджикистану, які відбувають покарання у російських колоніях, просять перевести їх на батьківщину. За даними правозахисників, у лавах російської армії вже загинули близько 20 таджикистанців — колишніх ув’язнених російських колоній.

За антивоєнні висловлювання та відмову йти на війну проти України в Росії на кожного чекає кримінальна справа. Експерти вважають, що такий пресинг може спричинити зворотну реакцію росіян.

По всій Росії понад п’ятдесят відсотків людей розуміють, що Путін — це війна. Він основний мотор війни, він основна причина всіх тих складнощів, які зараз зазнають росіяни, тому багато людей бажають Путіну смерті.

“Політика м’ясорубки” — так назвав своє антивоєнне графіті російський художник з Калузької області Володимир Овчинников. За нього заплатив штраф — 30 тисяч рублів.

А ось художницю Людмилу Розумову та її громадянського чоловіка Олександра Мартинова за антивоєнну позицію та графіті засудили до 7 та 5 років колонії суворого режиму.

“Я не божевільна, я припускала, чим це для мене може скінчитися в наш час, але відчай був сильнішим, він ніби придушив у мені мій ген страху, який, мабуть, передається нам у спадок. Розпач, біль, сором, а головне страх за дітей (у мене їх троє). Ось цей страх переміг інший страх за себе. Все життя я була поза політикою. Не те щоб не цікавилася зовсім, а просто розуміла, що все це дуже темне та марне. Тепер по-іншому гадаю. Думаю, що всі наші біди саме через те, що так думав кожен, не рахуючи тих, хто був чесніший за нас, тихо мовчали, чесніший і сильніший”, — сказала Людмила Розумова, російська художниця.

Читайте також: Репресії, страх, інфляція: як Москва ставиться до війни Росії проти України

Прямий ефір