Зеленський запропонував рішення для реформування ООН — що може їм завадити: розбір експерта

Володимир Зеленський на Раді безпеки ООН. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запропонував реформувати Раду безпеки ООН, розширивши склад постійних членів, а також надати Генеральній асамблеї право долати вето членів Радбезу. І саме Україна сьогодні має моральне право пропонувати реформу тих глобальних інституцій, які не змогли ані зупинити агресію Росії проти України, ані їй запобігти. Таку думку озвучив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Виступ Володимира Зеленського на Раді безпеки був сильним, цікавим, а пропозиції — дуже конкретними. Це те, про що давно говорять усі. Але саме Україна сьогодні має моральне право пропонувати реформу ООН і Ради безпеки організації, як тих глобальних інституцій, які не змогли ані зупинити агресію Росії проти України, ані їй запобігти”, — зазначив гість ефіру.

Попов зауважив, що за останні роки Рада безпеки ООН не могла ухвалити більшість рішень саме через використання права вето.

“Пропозиція українського президента полягає в тому, щоби, якщо постійний член Ради безпеки і користується правом вето, але він винен або підозрюється в порушенні Статуту ООН або збройної агресії, то це вето можна було б подолати двома третинами голосів на Генеральній асамблеї. Думаю, ця пропозиція є доволі справедливою, і вона має посилити саме ООН і Раду безпеки”, — зазначив експерт.

Друга пропозиція Зеленського — про розширення кількості членів Ради безпеки ООН. Попов припускає, що вона також може бути реалізована, адже таке питання в організації назріло давно і порушувалося неодноразово.

“Уже років 10, по-моєму, Німеччина, Японія, Бразилія, Південно-Африканська Республіка (ПАР) просить для себе місця в Раді безпеки. Обговорювалося тільки, чи буде це місце з правом вето або без нього. На першому етапі, найімовірніше, це будуть постійні представники без права вето. Це найпотужніші економіки світу, регіональні лідери. Частина цих країн входить до об’єднання БРІКС, до їхньої думки прислухаються їхні сусіди та багато інших держав світу”, — сказав гість ефіру.

За його словами, на розширення складу Радбезу ООН знадобиться ще час. До того ж виникнуть бюрократичні перепони, вважає Попов.

“ООН, чесно кажучи, — найбільш бюрократична структура у світі. Тому зараз мине тиждень високого рівня. Лідери заявлять свої позиції, але цього тижня голосування явно не буде. Сесія триває три місяці, і в кращому разі до кінця сесії відбудеться перше голосування”, — пояснив він.

Уповільнювати цей процес будуть і політичні ігри, каже експерт. Тут важлива позиція Китаю.

“Якщо думка Росії не настільки важлива зараз, все-таки мало хто захоче підтримати російський аргумент, то дуже важливо, що скаже з цього приводу Китай. Тому що досить багато країн прислухатимуться до Пекіна. І тут, звичайно, Китай потрапляє в складну ситуацію, адже йому пропонують поділитися владою. А публічна позиція Китаю — це якраз критика світової нерівності. І те, що всі країни мають отримувати доступ до ухвалення рішень. Саме ці ж аргументи Володимир Зеленський використовував під час виступу на Раді безпеки ООН і говорив про нерівність. Це одне з головних дискусійних питань взагалі на всіх глобальних самітах і форумах сьогодні”, — сказав Попов.

Пекіну доведеться погодитися з пропозиціями Зеленського, припускає він.

“КНР теж не зможе протестувати проти розширення кількості членів Ради безпеки, тому що це порушить офіційну ідеологему нинішнього Китаю. Тому, можливо, будуть якісь кулуарні переговори. Але публічна реакція, найімовірніше, буде такою: так, Радбез треба розширювати, так, нерівність треба усувати”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Вето в руках Росії-агресора загнало ООН у глухий кут: повний текст виступу президента України на засіданні Ради безпеки ООН

Як повідомлялося раніше, головними темами обговорення лідерів 140 країн світу на 78-й сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку стали війна Росії проти України, українська формула миру та реформа Ради безпеки ООН. 

Читайте також: Запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна: повний текст виступу президента Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН

Прямий ефір