Росія продовжує утримувати під арештом журналіста The Wall Street Journal Гершковича — що відомо (ВІДЕО)

Еван Гершкович стоїть у скляній клітці в залі засідань Московського міськсуду 19.09.2023. Фото: ap.org

Московський міський суд не став розглядати скаргу на подовження арешту кореспонденту The Wall Street Journal Евану Гершковичу. Американського громадянина ФСБ затримала 29 березня 2023 року нібито за шпигунство і збір інформації про російську оборонну компанію. А 30-го Лефортовський районний суд Москви заарештував журналіста. Гершкович — перший американський репортер, обвинувачений у шпигунстві в Росії з часів холодної війни. Вашингтон вважає, що Москва використовує його для так званої “дипломатії заручників”, повідомляє FREEДОМ.

На засідання Московського міського суду щодо оскарження рішення про арешт Гершковича журналістів не пустили, повідомляє “Медиазона”. Про те, що скаргу зняли з розгляду, розповів співробітник пресслужби суду. Наприкінці березня 2023 року кореспондента The Wall Street Journal Гершковича затримали в Єкатеринбурзі. За версією ФСБ, він нібито збирав секретні відомості про одне з підприємств російського ВПК “за завданням США”. Наприкінці серпня Лефортовський районний суд Москви подовжив йому арешт до 30 листопада 2023 року.

“Людина, якій я дуже бажаю свободи. Але питання — кого за нього затребує Росія? Здається, ще є заарештовані агенти, яких Росія хотіла б отримати. Головне, чого домагається влада, — зробити так, щоб в’язні відчули себе покинутими, залишеними, щоб вони занепали духом”, — сказав російський правозахисник, член ради Центру захисту прав людини “Меморіал” Олександр Черкасов.

Гершковичу загрожує до 20 років в’язниці. Він категорично відкидає всі звинувачення і наполягає, що приїхав до Росії виключно для того, щоб займатися журналістською діяльністю.

Днями пані посол США в РФ Лінн Трейсі відвідала репортера The Wall Street Journal Гершковича в московській в’язниці.

“Він, як і раніше, міцно тримається і стежить за новинами, зокрема за виступом його батьків в ООН цього тижня”, — цитується Трейсі в публікації видання The Wall Street Journal.

Сім’я Евана Гершковича звернулася до ООН із проханням допомогти звільнити журналіста. Родичі Гершковича надіслали петицію до Робочої групи ООН з довільних затримань.

“Батьки Евана представили в ООН петицію, яка закликає цю організацію публічно заявити, що Еван Гершкович був затриманий довільно, і вимагати його негайного звільнення. Ми закликаємо всі країни-члени ООН приєднатися до цієї вимоги звільнити Евана і всіх тих, хто зазнав незаконних затримань”, — заявила постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Раніше президент США Джо Байден вимагав негайно звільнити кореспондента. Необґрунтованим і несправедливим арешт колеги назвали і представники провідних світових медіа. Гершкович — перший закордонний репортер, заарештований за звинуваченням у шпигунстві на території Росії за останні 37 років. Репресії у федерації посилюються, і в зоні ризику не тільки російські громадяни.

“Більшість політичних в’язнів у Радянському Союзі так і залишалися у в’язницях, так і залишалися в таборах. То невже будь-які зусилля на їхню підтримку були марними, безглуздими? Насправді це не так. Росія слідом за Радянським Союзом дуже бюрократична система. У цій безнадійній бюрократичній системі писання листів, запитів тощо — це дуже важливо, не кажучи вже про те, що для людей критично необхідно не відчувати себе покинутими”, — коментує Черкасов.

Крім Гершковича, в російській в’язниці залишається громадянин США, колишній морський піхотинець Пол Вілан. Його затримали 2018 року за обвинуваченням у шпигунстві. А два роки потому засудили до 16 років ув’язнення. Сполучені Штати визнали обох американців несправедливо затриманими і вважають звинувачення проти них політично мотивованими та сфальсифікованими.

Читайте також: За іноземцями в Росії стежить таємний департамент ФСБ — подробиці журналістського розслідування (ВІДЕО)

Нагадаємо, арешт у Росії журналіста The Wall Street Journal (WSJ) Евана Гершковича викликав величезний резонанс у всьому цивілізованому світі. Кореспондент авторитетного американського видання був затриманий і заарештований у Москві нібито за шпигунство і збір інформації про російську оборонну компанію.

Прямий ефір