Росії вдається обходити санкції: як працює ВПК РФ і наскільки якісне озброєння їм вдається відтворювати (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

У Нідерландах заарештували співробітника місцевого Міністерства оборони, якого підозрюють в організації поставок до Росії підсанкційних товарів — запчастин для літаків. За даними слідства, у схемі брали участь 150 компаній із 26 країн світу. Найбільше угод проводили через Об’єднані Арабські Емірати, Китай і Туреччину. Є у списку США, Велика Британія, Німеччина, Чехія та інші держави, які запровадили санкції щодо Російської Федерації, повідомляє FREEДОМ.

Росія продовжує шукати способи обходу санкцій. За даними Держдепартаменту США, найчастіше в тіньових поставках необхідних технологій і запчастин залучені компанії з Казахстану, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Вірменії та Грузії.

“Санкції поки що вони обходять непогано і це підтверджує наше Головне управління розвідки в контексті того, що вони виробляють і “Іскандер-М”, і “Кинджал”, і ракети типу Х, і ракети типу “Калібр”. Це все показує той факт, що вони примудряються обходити”, — зазначив військовий експерт, офіцер резерву Збройних сил України (ЗСУ) Андрій Крамаров. 

Нещодавно Кремль заявив про випуск нових ракет Х-БД. Один екземпляр міністр оборони РФ Сергій Шойгу продемонстрував главі Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) Кім Чен Ину. Шойгу стверджує, що стратегічна авіація Росії вже прийняла на озброєння крилаті ракети типу Х-БД з дальністю запуску до 6 500 км. Втім, це зовсім не унікальна розробка, запевняють експерти. Х-БД — це модернізована версія крилатої ракети Х-101 з подовженим фюзеляжем.

“Оскільки це збільшена копія ракети Х-101, то в теорії і за тими заявами, які робили росіяни щодо цього проєкту ще 2017 року і зараз, начебто дальність пуску цієї ракети має досягати 6 500 км. Або в діапазоні від 3 до 6,5 тис. км. Для порівняння — російській Х-101 заявляється не надто менший показник, тобто діапазон від 3 до 5,5 тис. км. Маса бойової частини залишається невідомою, як і марка палива тощо. І, по суті, те, що ми зараз можемо витягти із зовнішнього вигляду цієї ракети — йдеться про ракету, яка, ймовірно, має довжину корпусу 10 м”, — пояснив військовий експерт, аналітик Defense Express Іван Киричевський.

Шойгу показав Кім Чен Ину і літак Ту-160, на якому нібито були розміщені дві касети по 6 ракет. На відео, щоправда, кадру з бомбовідсіком і ракетами не було. Експертів зацікавило питання — чи зможе Ту-160М або Ту-95 МС бути носієм ракети Х-БД? Адже якщо її розміри більші за Х-101, то вона не поміститься в бомбовідсіки літаків, а розміщення їх на пілонах під крилами теж технічно складне завдання. Під питанням і наявність авіапарку винищувачів. Відомо, що 2023 року в Росії планували виготовити чотири Ту-160. Поки ж на озброєнні російської армії їх близько 10.

“По-перше, модернізованих бомбардувальників Ту-160М, про них не варто говорити в принципі, тому що Росія не може самостійно повністю виробляти нові. Вони просто взяли дві машини старих, які намагалися якось там модернізувати, у підсумку вийшло, як вони називають, два прототипи, і до цих прототипів, природно, вони повинні були викотити якесь нове озброєння. І у них вийшла ця ракета Х-БД. Вона за своєю сутністю Х-101, Х-555, але трошки в іншому корпусі”, — додав Крамаров.

Ще 2017 року в Росії заявляли, що ракета Х-БД може отримати комбіновану систему наведення з можливістю корекції маршруту польоту. Подібні цілі — не новинка для української системи протиповітряної оборони (ППО), нагадують експерти.

“Теоретично це має бути така сама повітряна ціль — крилата ракета повітряного базування, як і попередні ракети. Єдине, що для обходу нашої протиповітряної оборони росіяни використовуватимуть ті самі методи. Тобто, програмувати ракети ще на етапі підготовки до польоту так, щоб вони інтенсивно маневрували. Попри те, що росіянам інколи вдаються такі специфічні речі, коли група крилатих ракет може за закрученим маршрутом пролетіти майже всю територію України, повернути біля Львова і полетіти на Хмельницький і тільки там виникає можливість збити ці ракети. Але говорити, що росіяни отримали принципово новий засіб для прориву нашої ППО теж поки що не доводиться”, — додав Киричевський.

Перевірених даних про бойову частину ракети Х-БД поки що немає. Тому експертам складно оцінити, наскільки руйнівною вона може бути.

Читайте також: РФ накопичує засоби для масованих повітряних атак — чим відповість Україна: думка

Прямий ефір