Війна Росії проти України, українська формула миру і реформа Радбезу ООН — які заклики пролунали на 78-й сесії ГА ООН (ВІДЕО)

Українська делегація на 78-й сесії Генасамблеї ООН. Фото: president.gov.ua

Головними темами обговорення лідерів 140 країн світу на 78-й сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку стали війна Росії проти України, українська формула миру та реформа Ради безпеки ООН. Президент України Володимир Зеленський очолив українську делегацію і виступив у перший день дебатів Генасамблеї ООН. У Нью-Йорку глава Української держави провів перемовини з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу, генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, а також із лідерами Кенії та ПАР, повідомляє FREEДОМ.

Президент США Джо Байден закликав лідерів усіх країн-членів ООН підтримати Україну в її боротьбі з російською агресією. Його виступ на щорічних зборах Генасамблеї ООН став центральною подією триденного візиту до Нью-Йорка. Байден упевнений, що світ має дати чіткий сигнал Путіну, що йому не вдасться перемогти Україну.

“Якщо Росія переможе, незалежність жодної нації не буде в безпеці… Але я запитую у вас: якщо ми відмовимося від основних принципів Сполучених Штатів заради умиротворення агресора, чи може хоч одна держава-член ООН бути впевненою в тому, що вона захищена? Якщо ми дозволимо розділити Україну, чи буде забезпечено незалежність будь-якої держави? Ми маємо виступити проти цієї неприкритої агресії сьогодні, щоб стримати інших потенційних агресорів завтра. Саме тому Сполучені Штати разом із союзниками та партнерами в усьому світі і надалі підтримуватимуть мужній народ України”, — заявив президент США.

Президент України Володимир Зеленський уперше після початку повномасштабного вторгнення Росії до України виступив на щорічній ГА ООН особисто, а не в онлайн-форматі. Український лідер заявив, що Росія використовує у війні з Україною всі засоби — від шантажу голодом і ядерною війною до обстрілів енергетичної інфраструктури, вбивства мирних жителів і викрадення дітей.

“Ми маємо діяти єдиним фронтом — перемогти агресора і зосередити всі наші можливості та енергію на подоланні цих викликів. Кожна війна сьогодні може стати останньою, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не спалахне знову… Торік я представив контури української формули миру на Генасамблеї ООН. Пізніше в Індонезії — повну формулу. Її підтримали понад 140 країн і міжнародних організацій. Українська формула миру стає глобальною. Її пункти дозволять повсюдно припинити застосування зброї, яку Росія використовувала проти України”, — звернувся Зеленський.

Підтримати українську формулу миру закликав усі країни-члени ООН глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

“Ми хочемо забезпечити широку підтримку української формули миру з боку якомога більшої кількості членів ООН. І для цього всі наші міністри продовжуватимуть інтенсивну роботу з партнерами”, — запевнив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Реформа Радбезу ООН — важливе питання на порядку денному Генасамблеї. Ініціатором обговорення виступив Вашингтон. Підтримав ідею генсек ООН Гутерріш. Білий дім запропонував обмежити Росію і Китай у застосуванні права вето. І розширити список постійних членів Радбезу ООН без права вето. У списку кандидатів — Індія, Бразилія, Німеччина, Японія і ПАР. Наразі в Раді безпеки ООН — п’ять постійних членів: Китай, Росія, США, Велика Британія і Франція.

Читайте також: Голос України пролунав дуже голосно: виступ президента Зеленського на Радбезі ООН оцінив Мацука

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 19 вересня під час загальних дебатів Генеральної асамблеї ООН заявив, що сьогодні людство повинне діяти в цілковитій солідарності, щоб врятувати життя. Повний текст цього виступу — тут.

А 20 вересня на засіданні Ради безпеки ООН глава Української держави заявив, що застосування права вето в ООН потребує реформування, і це може стати ключовою реформою. Повний текст цього виступу — тут.

Прямий ефір