Голос України пролунав дуже голосно: виступ президента Зеленського на Радбезі ООН оцінив Мацука

Олексій Мацука. Фото: uatv.ua

Сьогоднішня промова президента України Володимира Зеленського на засіданні Ради безпеки ООН була дуже енергійною і такою, що заслуговує на детальне осмислення, роздуми. Таку оцінку озвучив шефредактор телеканалу FREEДOM Олексій Мацука.

“Кілька років тому [у вересні 2021 року] Володимир Зеленський першим запропонував реформувати ООН як орган колективної безпеки. І тоді в Нью-Йорку він сказав: “Пора прокидатися”. Це було ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зеленський, як український лідер, уже тоді готувався до цього вторгнення, усвідомлюючи всі ризики й небезпеки, які тягнуть за собою загравання з Російською Федерацією”, — нагадав Мацука.

Сьогодні в Раді безпеки ООН Зеленський знову назвав речі своїми іменами. І представив на високому рівні українську формулу миру.

“Він наголосив, що саме Україна сьогодні відстоює мир, поки Путін веде агресивну війну заради знищення української державності та суверенітету”, — сказав шефредактор.

Володимир Зеленський зробив важливий акцент на реформі ООН. Цей дискурс ведеться як в українському суспільстві, так і в багатьох європейських країнах.

“Основне питання — доцільність присутності Росії як постійного члена Ради безпеки ООН з правом вето. Після розвалу Радянського Союзу, РФ це місце зайняла автоматично. Тому багато питань щодо реформи ООН. І світову дискусію сьогодні задає український президент Володимир Зеленський. Це було виразно чутно в його виступі”, — підкреслив Мацука.

Один із моментів реформування Радбезу — збільшення кількості членів, зокрема, за рахунок країн Азії та Африки. Наразі Росія вважається одним із п’яти постійних членів Радбезу разом із Китаєм, США, Францією та Великою Британією. Ці країни мають право вето. Однак перехід крісла СРСР в ООН до Російської Федерації в грудні 1991 року був незаконним і не був належним чином оформлений.

“Для реформування ООН потрібна воля. А її не вистачає. Можливо, не вистачає візиту генсекретаря ООН Гутерріша на лінію фронту. На нашому боці в питанні реформування перебувають США. Також у цьому питанні перебувають і Сполучені Штати Америки. Учорашній виступ Джо Байдена на Генасамблеї ООН був частково присвячений українському питанню. Він закликав країни та глобального Півдня, і глобального Заходу, і Сходу підтримувати Україну в боротьбі з агресором. І головний меседж Байдена був у тому, що якщо ми не зупинимо агресію сьогодні, то завтра з’являться нові агресори, які ще більше змінять світовий порядок безпеки і правила співіснування”, — продовжив журналіст.

Президент Зеленський сьогодні заявив, що Україна готова брати участь у реформуванні ООН, як одна з найбільших країн Європейського Союзу, яка оголосила свій рух до ЄС як повноцінний учасник.

“Реформа ООН необхідна. Питання тільки у швидкості інституційних змін і забюрократизованості процесу. Думаю, що голос України сьогодні прозвучав дуже голосно. На бік України стає дедалі більше й більше держав, які були скептично раніше налаштовані до того, що відбувається на кордонах України та Росії. І це видно по голосуваннях за різні резолюції ООН. Це видно і з активності зустрічей українського лідера з представниками країн глобального Півдня на полях Генасамблеї”, — підкреслив Мацука.

Він наголосив, що нейтральна позиція у війні РФ проти України має негативне значення. Країни, які займають нейтральну позицію, таким чином “заохочують позицію вбивства мирного населення України”. Тому сьогодні поняття “нейтральність” має вже негативну конотацію.

“І ми бачимо по голосуваннях за резолюції в ООН, скільки мало країн голосують проти. І українська дипломатія докладає всіх зусиль, щоб переконати скептиків, які кажуть: а, може, потрібно менше зброї давати Україні, а може, зерновий трафік припинити через країни Східної Європи. Роботи попереду дуже багато”, — зазначив шефредактор.

І проукраїнська дипломатична робота ведеться на всіх рівнях.

“Ми бачимо масові заходи, які проходять під егідою “Великої сімки” або “Великої двадцятки”, і розуміємо, що в їхніх документах Україна — це номер один. Учора на дебатах Генасамблеї Володимир Зеленський виступав у перший же день, у перших рядах. І він чітко визначив питання, які й сьогодні звучали на Раді безпеки. Але сьогодні він надав більше простору для роздумів і міркування про формулу миру, яка є в України. На відміну від Росії, тільки Україна пропонує сьогодні мирний план вирішення цієї війни. Росія пропонує тільки військовий шлях і знищення нашої державності та суверенітету. Тому потрібно й далі роз’яснювати положення формули миру, особливо в країнах глобального Півдня”, — акцентував Мацука.

Читайте також: Вето в руках Россії-агресора загнало ООН у глухий кут: повний текст виступу президента України на засіданні Ради безпеки ООН

Прямий ефір