“Ще гірше, ніж у 90-ті”: що тягне за собою повернення на територію РФ воєнних злочинців, розповів Кулик

Віталій Кулик. Скріншот: uatv.ua

Повернення на територію Росії військових, які скоювали злочини проти мирного населення України, запускає криміналізацію значної частини російського суспільства. Таку думку сьогодні, 18 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру досліджень громадянського суспільства Віталій Кулик.

“Потрапляючи в якесь агресивне для них середовище в Україні, вони будуть його екстраполювати на Росію. Відповідно, люди, які повоювали в Україні свого часу, вони так само поводитимуться щодо цивільного населення, бачачи навколо себе не своїх сусідів, жителів своєї країни, а бачачи якесь агресивне середовище, будуть із ним продовжувати так само взаємодіяти. Тобто вбивства, грабежі, зґвалтування будуть нормальним явищем. Це не просто повернення в 90-ті, у бандитський період історії Росії. За фактом, це ще гірше, тому що накладатиметься на значну частину вкраденої або вивезеної із зони бойових дій зброї, яка акумулюється. Це повернення до якоїсь криміналізації життя середнього російського міста і глибинки”, — прогнозує Кулик.

Він зазначив, що в Росії відсутнє громадянське суспільство, і єдиною групою, здатною до якоїсь самоорганізації, є бандитське середовище. Саме там відбуватиметься формування нових банд, нових субкультур, що неможливо буде вже припинити шляхом створення якихось нових репресивних механізмів.

“Необхідний якийсь період виходу в нові активності для цього населення. Російська держава такі цінності не створює. Відповідно, так, це масова криміналізація, це поширення внутрішньої нестабільності, це продовження маргіналізації значної частини російського суспільства. І, відповідно, світ спробує якимось чином від цього середовища ще більше віддалитися, ще більше закрити можливість для в’їзду в інші країни цим людям”, — сказав Кулик.

На його думку, і в самій Росії внутрішня міграція буде також припинятися, тому що посилюватимуться протиріччя між суб’єктами РФ.

“Це дуже надовго. Це не на одне десятиліття. Відхаркувати Афганську війну Росії та колишньому Радянському Союзу довелося протягом 25 років. Відповідно, скільки пройшло через Афганістан і скільки росіян пройшло через війну в Україні? Це різні пропорції, різні цифри. І контингент, якість людського ресурсу, який Росія кидає на цю війну, це далеко не воїни-афганці”, — наголосив Кулик.

Читайте також: Росії не потрібні помилувані “зеки” з ПВК “Вагнер”, їх знову відправлятимуть на окуповані території України, — Романова

Нагадаємо, журналісти “Нової газети” виключно з відкритих джерел знайшли 55 кримінальних епізодів за участю російських ветеранів, які повернулися з повномасштабної війни проти України. Серед категорій злочинів лідирує застосування насильства до представників влади. Потім у списку йдуть крадіжки та пограбування, за ними — незаконне носіння зброї, вбивства, розповсюдження наркотиків і зґвалтування.

Прямий ефір