Злочини, які вчиняє РФ у війні проти України, мають топпріоритет для Міжнародного кримінального суду, — Сотник

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Фото: dw.com

У Києві запрацював офіс Міжнародного кримінального суду (МКС). Завдяки цьому розслідування злочинів війни Росії проти України будуть проводитись безпосередньо на місці подій і не будуть сильно затягнуті в часі. Для МКС ці розслідування є пріоритетними. Про це сьогодні, 16 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла правозахисниця, радниця віцепрем’єр-міністра з євроінтеграції Олена Сотник.

“В Україні відкрито найбільший офіс МКС, за винятком основного офісу в Гаазі (Нідерланди). Це означає, що ті злочини, які вчиняє Російська Федерація у війні проти України мають топ пріоритет для Міжнародного кримінального суду. Те, що робота ведеться безпосередньо на місці, дає можливість більш ефективно і швидше розслідувати ті злочини, які перебувають у сфері юрисдикції МКС”, — сказала вона.

Сотник впевнена, що факт видачі ордера на арешт чинного президента Володимира Путіна та уповноваженого президента з прав дитини Марії Львової-Бєлової став безпрецедентним і означає, що правосуддя буде.

“Ордер, який був виписаний безпосередньо президенту РФ Володимиру Путіну — це безпрецедентний крок. Ніколи проти члена Ради безпеки ООН не виписувалися такі ордери. З політичної точки зору це вже сигнал, що буде правосуддя. Саме цей факт став поворотним моментом, коли навіть США, а ні для кого не секрет, що у США дуже скептичне ставлення до МКС, стали вести співпрацю і передавати докази”, — зазначила вона.

Читайте також: Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової: як працює і коли очікувати на арешт, розповів експерт

Прямий ефір