Зустріч із Кімом як репутаційний удар по Путіну — наслідки (ВІДЕО)

Зустріч Володимира Путіна та Кім Чен Ина. Фото: Известия

Хотів відродити Російську імперію, а тепер просить допомоги у Кім Чен Ина — так на зустріч Путіна з північнокорейським диктатором відреагували у Держдепі США. Спроба отримати снаряди у КНДР остаточно зробила з кремлівського режиму посміховисько. Світові ЗМІ та чиновники розвинених демократій говорять про різке ослаблення позицій Москви, а адміністрація Путіна намагається знизити медійність його зустрічі з Кім Чен Ином, повідомляє FREEДОМ.

Чи дійшли Путін і Кім реальної угоди в результаті переговорів, не відомо. Проте сам факт того, що Росія змушена просити допомоги у країни, де регулярно буває масовий голод від неврожаю, вже завдав Путіну репутаційної шкоди. Ослаблення влади відзначили навіть її прихильники. За словами експертів, режим династії Кімів зараз має більш стабільний вигляд, ніж кремлівський.

“Росія — держава, яка ще 10 років тому входила до групи країн G8. Її лідер Володимир Путін був рукостисним у різних державах, зокрема і в країнах західного світу. Нині він фактично опустився на рівень північнокорейського режиму”, — констатував кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желиховський.

Проте загрозу зближення двох диктатур із ядерним озброєнням не варто недооцінювати. Найбільш різко відреагували сусіди КНДР. Топ-представники Японії та Південної Кореї заявили, що Москва порушує резолюції Радбезу ООН, коли веде справи з Пхеньяном. І погрозили КНДР серйозними наслідками.

“Я не можу не бути глибоко стурбованим військовим співробітництвом та угодою про зброю… Я ще раз закликаю Росію та Північну Корею припинити незаконну діяльність, яка призведе до їхньої ізоляції та регресу, та дотримуватись міжнародних норм, таких як резолюції Ради безпеки ООН”, — заявив міністр об’єднання Південної Кореї Кім Йон Хо.

Дії Росії порушують санкції, які сама Москва ввела щодо КНДР. Про наслідки для Росії та Північної Кореї нагадали й у США.

“Я нагадаю обом країнам, що будь-яка передача зброї з Північної Кореї до Росії була б порушенням численних резолюцій Ради безпеки ООН. І ми, звичайно, агресивно застосовували наші санкції щодо суб’єктів, які фінансують військові дії Росії, і ми продовжуватимемо забезпечувати дотримання цих санкцій і без вагань введемо нові, якщо це буде необхідно”, — заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Тепер адміністрація Путіна намагається зменшити публічну увагу до зустрічі з Кімом як усередині Росії, так і на міжнародному рівні. Серед громадян, які підтримують війну проти України, зростає невдоволення через те, що Москва не може самостійно перекрити потребу в озброєнні. А, за словами аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), можливі постачання боєприпасів із КНДР додатково привернули увагу розвинених демократій до обходу санкцій.

“Путін, мабуть, нейтрально зображує свою зустріч із Кімом, щоб збалансувати зацікавленість Росії у придбанні північнокорейських артилерійських боєприпасів. Він переймається ризиком ініціювання вторинних міжнародних санкцій проти Росії через потенційну торгівлю з Північною Кореєю на тлі посиленої міжнародної уваги до обходу санкцій”, — йдеться у звіті ISW.

За словами глави української розвідки Кирила Буданова, КНДР вже півтора місяця постачає Росії боєприпаси для ствольної та реактивної артилерії в обмін на нафту та технології. До того ж Північна Корея має достатньо запасів і виробничих потужностей, щоб допомогти Росії виграти час на полі бою.

Читайте також: “Дружба” РФ і КНДР може стати стимулом для більшої підтримки України Японією і Південною Кореєю, — Кулик

Нагадаємо, експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталя Плаксієнко-Бутирська вважає, що Росія і Північна Корея намагаються показати, що їхня співпраця може створити проблеми для Заходу.

Прямий ефір