Мобілізація росіян на війну проти України стала причиною нестачі робочої сили у РФ — подробиці (ВІДЕО)

Росіяни на кордоні з Казахстаном. Фото: Informburo.kz

У гонитві за успіхами на фронті Володимир Путін продовжує жертвувати економікою власної країни. Ба більше, на Східному економічному форумі президент Росії заявив, що за останні пів року майже 270 тис. осіб у РФ добровільно підписали контракти на військову службу. Британська розвідка зазначає, що Кремль має намір призвати ще близько 400 тис. осіб для участі у війні проти України. Водночас рекордний дефіцит робочої сили вже сьогодні відчувають десятки сфер. Наприклад, особлива нестача працівників у Росії спостерігається в галузі ІТ-технологій, повідомляє FREEДОМ.

Пропаганда військової служби в Росії набирає обертів. Заклик іти служити, а насправді загинути на війні в Україні чути буквально звідусіль. Таку агітацію розміщують у метро, торговельно-розважальних центрах, на квитанціях за послуги ЖКГ і вивісках із розкладом автобусів.

“Сьогодні ми можемо розв’язувати це питання в добровільному порядку. Завтра поїдемо разом із вами, якщо ми не закриємо це питання. Має бути заміна, має бути ротація. Якщо ми не виконаємо це завдання, то буде це в примусовому порядку”, — заявив заступник глави Владивостока Євген Бавін на зустрічі з керівниками керуючих компаній і товариств власників житла 5 червня цього року.

Усе це є підготовкою до нової хвилі мобілізації, вважають експерти. Британська розвідка підтвердила чутки про наміри Кремля призвати додатково 420 тис. осіб до кінця поточного року. Тактика “м’ясних штурмів”, яку РФ використовує не тільки під час атак, але й в обороні, призвела до катастрофічного дефіциту живої сили, вважають аналітики. Ресурс потрібно заповнювати працівниками з найрізноманітніших сфер.

“Потрібно розуміти, що насамперед із Російської Федерації виїжджають ті люди, які відчувають, що в будь-якій іншій країні вони можуть знайти гідну роботу. Це люди з хорошим знанням іноземної мови, це люди з конвертованими спеціальностями. Тобто це категорія людей, які представляють “золотий фонд” будь-якого ринку праці”, — пояснив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Інститут економічної політики виявив, що кадровий дефіцит у Росії досяг максимального з 1996 року показника в промисловості — 42%. Опитування бізнесу показало, що на третині промислових підприємств існує недобір співробітників — людей з необхідними знаннями, досвідом і компетенцією фізично не вистачає.

На відміну від призову з інших галузей про збереження сил в IT-секторі Росія подбала. У британській розвідці вважають, що це підкреслює особливо гостро дефіцит робочих рук після того, як близько 100 тис. IT-фахівців залишили РФ у 2022 році. Це становило близько 10% усього людського ресурсу в цій сфері. Чому люди їдуть — цілком очевидно.

“Перша емоція, яку я відчув, коли одразу перетнув кордон, — це те, що я чітко можу говорити те, що я думаю: відкрито і мене за це не посадять”, — зізнався емігрант із Росії Іван Нестеров.

Роботодавці на тлі браку кадрів готові підвищувати зарплати або пропонувати більше при найманні. А це б’є по ефективності праці та продуктивності, адже підвищують оплату не тому, що люди стали краще працювати, а тому, що працювати немає кому.

Читайте також: У РФ компенсуватимуть дефіцит робочої сили за допомогою мігрантів, зокрема з Африки та Азії, — експерт

Нагадаємо, в Росії спостерігається рекордна нестача робочої сили — 42%. За весь час війни РФ проти України з Росії виїхали висококваліфіковані фахівці — насамперед ті, хто був упевнений у працевлаштуванні за кордоном.

Прямий ефір