Залежність Росії від Північної Кореї зростає, а для КНДР відкривається вікно можливостей, — Пойта

Володимир Путін і Кім Чен Ин. Фото: ap.org

На тлі переговорів про постачання озброєння зростає залежність Росії від Північної Кореї, а для КНДР відкривається вікно можливостей. Таку думку сьогодні, 12 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта.

Він зазначив, що немає відкритої інформації про самі переговори, яка могла б бути використана для аналізу. Водночас відомо, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу місяць тому приїжджав до Північної Кореї, відвідував низку північнокорейських підприємств, зокрема тих, що призначені для виробництва ракетного озброєння, артилерії тощо. На сьогодні вже в Росію прибула потужна делегація, до складу якої входить не тільки північнокорейський диктатор Кім Чен Ин, а й міністр оборони, головні воєначальники північнокорейської армії, представники оборонно-промислового комплексу та військової сфери.

“Чи передаватимуть якісь озброєння, військову техніку, звісно ж, сказати складно… Однак логіка наразі підказує, що ймовірність таких поставок зростає. По-перше, ми бачимо, що Російська Федерація гостро потребує артилерійських засобів, зокрема боєприпасів, зокрема засобів ураження. І Північнокорейська республіка — якраз та держава, яка має можливість це надати за своїм оборонним потенціалом. Крім того, ми маємо розуміти, що Північна Корея дуже гостро потребує практично всього — від продовольства до поставок пального… Зокрема, Корейська республіка потребує військових технологій, тому що більшість військової техніки Кореї — це застарілі речі”, — сказав Пойта.

Водночас, за його словами, Північна Корея має дуже серйозні амбіції, зокрема щодо розвитку свого оборонного потенціалу та ядерного потенціалу. Так, кілька днів тому було спущено новий підводний човен, який нібито здатен нести ракетне ядерне озброєння тактичної дальності.

“Тому ми бачимо, що інтереси двох держав збігаються. І на даний момент основним висновком можна сказати, що Росія залежить від Кореї більше, ніж раніше. Якщо раніше Російська Федерація практично не передавала Кореї нічого, але наразі залежність ця збільшується. Це означає, що Корея може попросити щось натомість. Не тільки що стосується продовольства і продуктів, але я думаю, що стосується і якихось чутливих засобів, чутливих технологій, зокрема космічної промисловості, військово-морської промисловості, або інших засобів. Я думаю, що це ймовірно. І, наприклад, мої південнокорейські колеги-експерти, вони висловлюють, скажімо так, занепокоєння з цього питання, тому що цей сценарій є досить таки можливим”, — сказав Пойта.

На його думку, розв’язана Кремлем війна проти України увімкнула новий тригер, тому що ті країни, які перебувають під санкціями, прагнуть посилювати свої взаємозв’язки.

“Існує дискурс протиборства між автократіями і демократіями. Він, напевно, не повністю коректний, але загалом це відповідає дійсності. І ми бачимо дуже серйозну роботу таких країн, як РФ, Північна Корея, Іран, зокрема й Китайська Народна республіка, для надання допомоги одна одній та надання допомоги в забезпеченні безпеки та, відповідно, стабільності режимів одна одної тощо… Це суттєво ускладнює регіональну безпеку, бо створює нові проблеми, створює нові виклики та загрози, зокрема й для Південної Кореї, для Японії, наприклад, і так далі”, — сказав Пойта.

Читайте також: Зброя в обмін на продукти харчування: про “дружбу” між РФ і КНДР говоримо з експертами

Нагадаємо, Сполучені Штати готові без вагань запровадити нові санкції, якщо Росія і Північна Корея підуть на чергове порушення обмежень щодо передачі зброї.

Прямий ефір