Росія використовує своє зерно не для економічної вигоди, а для політичної — аналіз

Ілюстративне фото: agropolit.com

Більшу частину доходу Росія отримує від експорту нафти та газу. Що стосується експорту зерна, то його РФ використовує як політичний тиск на країни світу, а не для наповнення бюджету. Про це сьогодні, 11 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

“Зерно стало політичним важелем впливу на світ. І саме через шантаж Росії щодо зернової угоди, через можливість Росії постачати зерно в Африку, Кремль намагається отримати політичні дивіденди. Тому тут не стільки економічне питання, скільки політичне: як усунути Україну з цього ринку, з одного боку, і з іншого боку — як отримати політичну підтримку від тих країн, що залежать від постачання зерна”, — пояснив він.

Несходовський звернув увагу, що політичний фактор із зерном відіграє роль не тільки на міжнародній арені, а й усередині самої Росії.

“Коли почнуть зростати ціни на хліб, а це основний продукт, на макарони тощо, то це вже буде істотно бити по найбідніших верствах населення. А це обов’язково станеться, тому що під час збирання врожаю якраз вартість бензину, вартість дизеля впливає на подальшу собівартість, і якщо буде висока вартість бензину під час збирання врожаю, то, відповідно, вона одразу ж знайде своє відображення в зерні та у вартості тих продуктів, які виготовляються з зерна”, — зауважив економічний експерт.

Читайте також: Українцям краще, щоб не було ніякої зернової угоди, — Гапон

Нагадаємо, після того, як Росія закрила “зерновий коридор” для експорту української агропродукції, було знайдено альтернативні шляхи. Однак вони не можуть повною мірою виконувати ті самі функції, які виконувало транспортування агропромислової продукції морем.

Прямий ефір