У питанні передачі Україні ATACMS на Байдена здійснюється двопартійний тиск, ігнорувати який не можна — думка

Американські комплекси ATACMS-ракети з дальністю ураження до 300 км. Фото: forbes.ua

Щодо передачі Україні ракет ATACMS крига давно скресла. Двопартійна підтримка цієї передачі в США є серйозним важелем тиску на американського президента Джо Байдена. А після ухвалення ним такого рішення, з передачею TAURUS не затягуватиме і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Таку думку в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт, керівник проєктів із безпеки Центру глобалістики “Стратегія XXI” Павло Лакійчук.

За його словами, поява інсайдерської інформації про наближення рішення щодо ATACMS в серйозних виданнях лише підтверджує це.

“Крига скресла давно. На Байдена та адміністрацію президента США чиниться тиск і з боку Конгресу, і з боку Сенату — і двопартійний, і двопалатний. Це досить потужний важіль тиску, який ігнорувати просто не можна… Рано чи пізно ці ракети таки приїдуть до нас”, — упевнений гість ефіру.

Така ж ситуація, на його думку, з передачею Україні німецьких далекобійних ракет TAURUS.

“Єдиним, за заявами німецьких політиків, хто гальмує їх передачу Україні, є канцлер Шольц. Тут, певне, щось схоже на ситуацію з танками та іншими німецькими ініціативами. Вони хочуть бути лідерами Європи, але лише другими після США. Якщо Штати передадуть далекобійну зброю, тоді настане черга Німеччини”, — вважає військовий експерт.

На його думку, попри те, що TAURUS — ракети повітряного базування, на відміну від ATACMS, навряд чи Німеччина прив’язуватиме їхню передачу до появи в України F-16.

“Аналоги TAURUS — британські та французькі — вже давно використовуються Україною, зокрема, нашими повітряними силами. Розроблено системи підвіски під Су-24. Саме тому росіян останніми місяцями так дратує існування бригади Су-24 України, яку вони намагаються стерти з лиця землі. Але нічого не виходить”, — додав Павло Лакійчук.

Читайте також: Кілька варіантів посилення військової підтримки України розглядає Вашингтон — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден близький до ухвалення рішення про передачу Україні ракет великої дальності ATACMS. Рішення може бути ухвалене найближчим часом, оскільки Конгрес США вимагає схвалити передачу Україні ракет великої дальності.

Як повідомлялося раніше, Німеччина пообіцяла передати Україні ракети TAURUS, у разі якщо США передадуть ATACMS. За словами авіаційного експерта, провідного наукового співробітника Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерія Романенка, німецькі далекобійні ракети стануть вироком російській логістиці на фронтах в Україні.

Прямий ефір