Кількість у війні відіграє ключову роль: скільки снарядів в України та РФ — аналіз експерта

Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Уся військова допомога, яку отримує Україна від союзників, — снаряди, ракети для зенітно-ракетних систем — це все можна назвати “розхідниками”. Процес поставок має бути безперервним, тоді він буде ефективним. І одну з ключових ролей у нинішній війні відіграє кількість снарядів і артилерійських систем. Про це сьогодні, 10 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

“Вся допомога, яка нам надходить, це снаряди, ракети для зенітно-ракетних систем — це все, за великим рахунком, можна назвати розхідниками. Не треба розуміти так, що нам поставили певну кількість якогось озброєння — і ось цього має вже вистачити, щоб проводити наступальні або вести оборонні дії. Уся ця допомога має йти постійно, безперервно і якомога швидше. Процес має бути безперервним, тоді він буде ефективним”, — зазначив аналітик.

Ключова ударна сила, яка завдає поразки ворогу, це артилерія, наголосив Гетьман. А тому кількість снарядів у війні відіграє вирішальну роль.

“Основна кількість тротилу, яка прилітає на нашу територію і яким ми плануємо атакувати ворога, — це все-таки артилерія і снаряди. Якщо подивитись, скільки прилетіло снарядів, то порівнювати їх з ракетами чи навіть з авіабомбами недоцільно. Порівняння буде не на користь останніх. Основна ударна сила, яка завдає поразки ворогу, — це все ж таки артилерія. Тому кількість снарядів у війні, за великим рахунком, артилерійській війні, сьогодні відіграє ключову роль”, — зазначив гість ефіру.

За словами Гетьмана, росіяни можуть виробляти до 1,5 млн снарядів на рік.

“Це означає, що вони можуть розраховувати на 4-4,5 тис. пострілів на день. Але вони проводять набагато більше пострілів — у два-три рази. Тому їм не вистачає свого виробництва. Я думаю, що саме тому зараз РФ може домовлятися з Північною Кореєю про додаткові поставки саме снарядів, насамперед”, — сказав аналітик.

Він також уточнив, що на початок війни у Росії був великий запас снарядів — близько 15-20 млн. Це і давало їм змогу здійснювати до 80 тис. пострілів на день.

Що стосується запасів України, то, за словами аналітика, зараз посилено і збільшено власне виробництво снарядів — у 12 разів щонайменше.

“Ми посилили своє виробництво щонайменше в 12 разів, тому що офіційна інформація така, що зараз за місяць виробляється снарядів більше, ніж до повномасштабної війни за рік. Значить, очевидно, у 12 разів, щонайменше”, — уточнив гість ефіру.

Він також нагадав, що партнери України планують збільшити кількість вироблених снарядів для того, щоб забезпечити українську артилерію.

Гетьман акцентував, що хоча поки паритету з противником досягти не вдалося, українські військові використовують снаряди набагато ефективніше.

“Якщо ми триматимемо з ними паритет — будемо робити приблизно по 8-10 тис. пострілів на день, то в такий спосіб досягатимемо переваги. Ми стріляємо точніше, економніше. Росіяни просто по квадратах обстрілюють територію, незалежно від того, є там щось чи ні. Вони просто квадрат виділили і засипають його снарядами, не дуже переймаючись, наскільки точно влучають. Квадрат виділили — квадрат засипали. У нас кожен снаряд має потрапити саме в ціль. І просто так ми не стріляємо. При паритеті за кількістю пострілів ефективність нашої артилерії вища. До того ж, у контрбатарейній боротьбі, це вже ми добре знаємо, окупанти програють”, — сказав Гетьман.

Читайте також: “Такі машини потрібні, і якнайбільше”: як використовуватимуть американські бронетранспортери MaxxPro на фронті, розповів Коваленко

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України. Його розмір — 600 млн дол. 46-й за рахунком транш включає можливості для засобів протиповітряної оборони (ППО), артилерійські боєприпаси, а також для реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS.

Прямий ефір