Українцям краще, щоб не було ніякої зернової угоди, — Гапон

Олександр Гапон. Скріншот: uatv.ua

Відсутність зернової угоди вигідна для України. Зараз головне мати можливість гарантувати безпеку суден у Чорному морі. Про це сьогодні, 9 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова громадської організації “Українська аграрна асамблея” Олександр Гапон.

“Для українців краще, щоб не було ніякої зернової угоди. Немає внутрішнього Чорного моря у Російської Федерації, а ми маємо право ним користуватися точно так само, як ним користуються Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія”, — вважає він.

Використання портів Румунії — альтернатива для України. Для використання їх необхідно поліпшити інфраструктуру, а це займе тривалий час, зазначив експерт.

“На сьогодні найдієвіша альтернатива — це румунські порти, через які можна вивозити зерно. Але для цього потрібно поліпшити інфраструктуру. Це займе дуже тривалий час — близько 2-3 років для того, щоб ми могли поліпшити логістику на цьому маршруті. Зараз 4-5 суден вийшли й пройшли весь шлях. У нас всього 200 км морем дійти до румунського кордону. Нам потрібно, щоб наші партнери забезпечили безпеку на цьому шляху”, — пояснив він.

Читайте також: Запрошення України до Тримор’я відкриває перспективи для відновлення зернової угоди без участі РФ, — політолог

Прямий ефір