Передбачувані результати, кандидати-чужинці та безвихідь: як Кремль проводить “вибори” на окупованих територіях

Агітація в центрі окупованого Донецька. Фото: ap.org

10 вересня на тимчасово окупованій частині України Росія хоче провести так звані “вибори”. З кінця серпня на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей розпочалося “дострокове голосування” до “парламентів” і “муніципальних рад”.

На окупованих територіях незаконна “влада” вже звітує про активність населення і досить високу явку. Кинути бюлетень до скриньки пропонують хоч на лавочці біля під’їзду, хоч посеред вулиці, у сквері чи парку.

Щоправда, жителі окупації не поспішають голосувати. Тим паче, що багато “кандидатів” — немісцеві.

Російський фарс триває

10 вересня росіяни обиратимуть губернаторів, мерів і місцевих депутатів, а також відбудуться довибори в Держдуму і федеральні органи. Подібної “честі” вшанували і жителів окупації. Таким чином, на думку експертів і правозахисників, Росія хоче вирішити одразу кілька завдань.

“Одним із завдань росіян, які проводять фейкові вибори на тимчасово окупованих територіях України, є необхідність примусово залучити більше людей до армії Російської Федерації”, — вважає секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов.

Крім цього, “вибори” мають підтвердити, що території анексовані — Москва звернеться до цієї тези пізніше.

Українські правоохоронці закликають місцевих жителів максимально уникати участі у “виборчому процесі”. Служба безпеки України вже встановила особи понад 3,5 тис. організаторів та учасників російських псевдовиборів.

За даними СБУ, представникам фейкових виборчкомів росіяни наказали забезпечити максимальну явку і пообіцяли винагороду від 10 тис. рублів. За українським законодавством їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

“Наразі СБУ документує злочинну діяльність усіх виявлених організаторів незаконних “виборів” з метою притягнення кожного з них до відповідальності. Водночас закликаємо громадян, які мешкають на тимчасово окупованій частині України, не брати участі у фейковому плебісциті й у такий спосіб не сприяти російському агресору”, — наголосив речник СБУ Артем Дехтяренко.

До слова, ігнорування “виборів” — не єдина відповідь місцевих жителів. Деякі діють більш радикально. Приміром, у ніч на 8 вересня на території “виборчої дільниці” в окупованому Мелітополі пролунали два вибухи, під завалами опинилася російська військова охорона. У результаті дільниця в призначений день “виборів” 8 вересня так і не відкрилася.

Реакція України та інших країн

У серпні Верховна Рада України звернулася із закликом до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх асамблей не визнавати незаконні вибори на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Європейський Союз уже засудив намір Росії провести у вересні псевдовибори на окупованих територіях України і назвав їх порушенням міжнародного права.

США ніколи не визнають результати фальшивих виборів, що проводяться Росією на окупованих територіях України, заявив державний секретар Ентоні Блінкен.

“Фальшиві вибори, що проводяться Росією на окупованих територіях України, нелегітимні та ображають Статут ООН. Сполучені Штати ніколи не визнають домагань Росії на будь-яку суверенну територію України”, — написав він у Twitter.

Він зазначив, що США підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

Коментарі юристів, експертів і правозахисників

Яка відповідальність чекає на організаторів і добровільних учасників “виборчого процесу”, хто серед кандидатів і чому з погляду міжнародного права “вибори” недійсні, — в ефірі телеканалу FREEДOM пояснили:

  • Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України;
  • Тетяна Іванова, правозахисниця та громадська діячка;
  • Павло Лисянський, правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки;
  • Катя Бонч-Осмоловська, журналістка видання “Важливі історії”;
  • Сергій Гармаш, журналіст, президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу;
  • Олександр Толоконніков, голова пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації;
  • Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Кремль ховається за спинами жителів окупації, примушуючи їх голосувати

— Путін не є президентом країни, там немає конкурентної політики і, природно, немає конкурентних виборів. Це звичайний узурпатор. Просто світ замість того, щоб назвати людину відповідно до її статусу, застосовує евфемізм, називаючи Путіна президентом. І він не буде далі узурпатором, попри те, що намагається все для цього робити. Він обмежений у тому часі, який йому відпущено, навіть як узурпатору.

Росіяни проводять “вибори” на окупованих територіях, нібито вказуючи, що це тепер їхня територія, і їх потрібно боятися. У Росії не зрозуміли, що цей час закінчився, — ніхто їм не дозволить навіть думати про те, що вони щось контролюватимуть.

Москва займається розмазуванням і колективізацією юридичної відповідальності, примушуючи українців голосувати, підтримувати Росію. Але ми ж розуміємо, хто є організатором усієї вертикалі, і наші юридичні дії щодо них будуть набагато більш вмотивованими і жорстокими.

ТЕТЯНА ІВАНОВА: Якщо можете не голосувати — не робіть цього

— Участь у таких “виборах”, і тим більше участь в організації цих “виборів” передбачає кримінальну відповідальність. Якщо ви будете членами комісії, займатиметеся агітацією, візьмете активну участь, і навіть якщо ви добровільно підете голосувати — усі ці дії будуть кваліфіковані за статтями Кримінального кодексу України. А покарання суворе — до 12 років позбавлення волі.

Тому, якщо у вас немає вибору і до вас прийшли з автоматами під примусом, то, звісно, не варто ризикувати життям. Краще поставте якусь пташку, але тільки якщо це під автоматом. Якщо ви це робите добровільно, кримінальна відповідальність у цьому випадку, звісно, буде.

Якщо ви брали активну участь у виборах, то вважається, що ви вже вчинили кримінальний злочин, і вам доведеться зібрати докази, тому що в кримінальному процесі Кримінальний процесуальний кодекс передбачає змагальність. Вам доведеться мати і зберігати докази, які можуть підтвердити, що ви це робили під примусом.

Доказом може бути відео, аудіо, акти, завірені свідками. Зберіть їхні адреси та телефони, якими вам, можливо, доведеться потім скористатися, щоб викликати свідків до слідчих органів або на судове засідання. Усе те, що ви можете зібрати, будь ласка, зберіть.

Я не думаю, що РФ надто переймається з приводу будь-яких покарань за свої діяння. Адже вона вже вчинила дуже багато злочинів на території України. Так звані “вибори” не такі важливі порівняно з усіма бомбардуваннями, руйнуванням інфраструктури, позбавленням життя десятки тисяч українців.

Що б не говорили міжнародні організації, що б не говорили Україна і керівники інших держав, Росія на це навряд чи звертатиме увагу.

ПАВЛО ЛИСЯНСЬКИЙ: Кримінальна справа за відмову “голосувати” — це наступний крок

— Вони знають, що громадяни не прийдуть “голосувати”, тому зробили цей процес ще й достроковим. Вони провели опитування, які показали, що люди не збираються йти на псевдовибори на окупованих територіях.

Люди масово не взяли паспорти громадян РФ, як хотів Кремль — до 80% населення. Тому окупанти сказали, щоб голосували за українськими паспортами й навіть за правами українського зразка.

Принцип цього дострокового голосування, що його може організовувати один член виборчої комісії з охороною з чотирьох росгвардійців або представників окупаційної поліції. І ці урни встановлюють на зупинках громадського транспорту. Проходять поквартирні обходи, встановлюються урни на прибудинкових територіях. Тобто вони йдуть у підвищене скупчення людей і там намагаються залякати людей росгвардійцями, щоб вони проголосували.

До людини приходять додому, вона виходить, каже: “Не хочу голосувати”. Член окупаційної комісії з цією урною йде далі, але залишається співробітник окупаційної поліції і починає вже людину оформляти. Її виводять, відправляють у відділення поліції, де вона пише письмове пояснення, чому вона відмовляється голосувати на цих псевдовиборах. І, відповідно, ніби години за 4, за 5, його можуть відпустити. Але ми вже з’ясували, що ось ці письмові пояснення в майбутньому ляжуть в основу кримінальної справи проти цих людей.

І списки виборців, і списки кандидатів на тимчасово окупованій території України на 50% складаються з громадян РФ, які ніколи до 2022 року не жили на території України і на тимчасово окупованій території України. Тобто це просто жителі РФ, яких напхали в ці списки виборців, у списки окупаційних кандидатів.

Є там якийсь відсоток колаборантів, але в основному ці вибори проводять російські політтехнологи, голосувати на них будуть завезені громадяни РФ. До місцевого населення на тимчасово окупованих територіях вони ставляться за колоніальним принципом — просто як до персоналу, що обслуговує.

Окупанту просто дуже важливо показати, що на ці “вибори” прийшла велика кількість людей. Це їм потрібно для пропаганди.

Ми з колегами зробили, опублікували звіт щодо псевдовиборів на окупованих територіях. Ми показали, що там 50% цих списків виборців — це жителі Росії, які ніколи не проживали на тимчасово окупованих територіях України. Кандидати в депутати на цих псевдовиборах — це на 42 — 50% жителі Росії, які ніколи не жили на тимчасово окупованих територіях України. І політтехнологи — це абсолютно російський сегмент, який тоді приїхав на окуповані території. Якщо резюмувати, то на цих “виборах” жителі Росії на окупованій території обирають кандидатів, які теж на 50% жителі Росії…

У в’язниці не може бути свободи. Ось так це можна пояснити. Тому в окупації не може бути вільних виборів, демократичних тощо. Це аксіома та окупантам її не зламати.

КАТЯ БОНЧ-ОСМОЛОВСЬКА: Серед кандидатів в окупації багато підставних людей

— Основною проблемою було знайти людей для того, щоб провести ці вибори.

Якщо подивитися на рід діяльності кандидатів, ми побачимо, що там дуже багато домогосподарок і домогосподарів, безробітних, студентів, пенсіонерів, тобто людей, які далекі від політики і джерело доходу яких незрозуміле.

Можливо, у них і були якась професія і нормальне життя до початку війни, то зараз вони не мають певного статусу і заробітку. Якщо ми з вами говоримо не про партію російської влади, а про супутні партії, тобто ЛДПР, КПРФ, “Справедливая Росия”, там частка таких кандидатів сягає половини. Мабуть, наганяли людей.

ЛДПР ще, наприклад, використовують так званих серійних кандидатів. Тобто це люди, які в Росії брали участь у багатьох регіональних виборах десятки разів. Але вони ніяких місць не займали, і продовжують зараз свою кар’єру на окупованих територіях.

Можна припустити, що російська влада поки що не довіряє місцевим жителям. І як підтвердження цього ми бачимо, що більша частина кандидатів — не місцеві. Тобто ставленики з Росії та з окупованого Криму висуваються від “Единой России”.

Якщо у решти партій більшість — це місцеві жителі Запорізької та Херсонської областей, то у “Единой России” всього лише половина кандидатів — місцеві.

Учасників військових дій проти України серед кандидатів не дуже багато. Це близько 2-3%. Там буквально по 2-3 кандидати на кожен регіон.

У кандидатів нема потреби анонсувати свої передвиборчі програми. Ми бачили максимально загальні гасла, які ні про що не говорять. А чому кандидатам не потрібно цим займатися? Тому що голосують за партії, а не за людей. Про і так пройдуть, якщо російській владі це потрібно.

Все одно агітація проводиться, щоб створити ілюзію виборів, що люди можуть на щось вплинути. Хоча зрозуміло, що люди цього не можуть. На тимчасово окупованих територіях, наскільки я розумію, теж щось таке є — туди і зараз загалом активно возять гуманітарку з Росії. Це один зі способів піару для громадських діячів і чиновників. Кандидати теж таким займаються.

https://youtu.be/m4PTjN0T8ns

СЕРГІЙ ГАРМАШ: Росії потрібні вибори в окупації для подальшого торгу

— Росії вигідно, щоб з’явився узаконений бюджетний процес. Бо фактично всі дев’ять років існування угруповань “ДНР” і “ЛНР” у них були засекречені бюджети. Фінансами розпоряджалися нібито з Донецька і Луганська, але насправді незрозуміло, хто з Москви — різні куратори так званих “республік”. Тому зараз постає питання про відпрацювання цих грошей і про їхню подальшу ефективну роботу вже на Російську Федерацію безпосередньо.

У списку кандидатів дуже багато росіян — так само як і в керівництві так званих “республік”. Вони сидітимуть на цих фінансових потоках і спрямовуватимуть їх уже безпосередньо в РФ, а не розподілятимуться в окупованих Донецьку та Луганську.

Росія все-таки сподівається закріпитися на окупованих територіях. Вона сподівається, затягнувши конфлікт, поставити Україну перед фактом на майбутніх мирних переговорах.

А якщо конфлікт затягнеться, то Москва вважає, що переговори неминуче відбудуться. Тож РФ хоче поставити перед фактом Україну, що територія анексована, пройшли вибори, відбуваються демократичні процеси. Тому потрібно враховувати, як вони люблять говорити, територіальну реальність. Це дуже важливий аргумент, який РФ буде використовувати.

ОЛЕКСАНДР ТОЛОКОННІКОВ: Це не вибори, а їхня видимість

— Щоб примусити голосувати херсонців, які залишилися в окупації на лівому березі міста, треба спочатку їх знайти. Люди активно ховаються від цих виборів, не хочуть брати участь ні в їхній організації, ні в підписанні будь-яких паперів.

Місцеві колаборанти не створюють пункти, де можуть люди проголосувати більш-менш цивілізовано, як це прийнято. Вони просто беруть урни, самі друкують бланки “голосування”, самі ходять вулицями, намагаються вмовити людей проголосувати.

Ніхто не хоче брати участь у цьому цирку. Але вони наполегливо створюють видимість виборів для своїх господарів у Кремлі.

ІВАН ФЕДОРОВ: Місцевим кандидатам-колаборантам не довіряє навіть РФ

— Це фейк, а не вибори. Нічого спільного з демократією і голосуванням він не має. Це пропаганда, яку ворог знімає на камери п’ятий день. Вони намагаються ходити по домівках квартирах, особливо фронтових міст – Токамака, Молочанська, Василівки і створювати видимість голосування.

Коли до вас приходять з урною озброєні люди, то точно ви не зможете зробити своє волевиявлення. Адже коли стоїть питання життя чи голосування, то точно хтось на камеру проголосує. Але це не означає, що вони це зроблять за бажанням. З іншого боку, ми розуміємо, що результати цього фейку вже відомі, вже написані. Нам нам їх оголосять 10 або 11 вересня і скажуть про те, що за “Единую Россию” проголосувало понад 90%.

Ми провели аналіз кандидатів. Виявився цікавий факт: із 60 кандидатів від партії “Единая Россия” — 48 — не місцеві, а з Уралу і Сибіру. Це свідчить про те, що місцевим жителям-зрадникам ніхто не довіряє – ні українська сторона, ні навіть ворог, який окупував територію, тому їх навіть у списки не додають.

Ці 48 осіб перебувають у прохідній частині списку для того, щоб саме вони взяли керівництво міста.

Уявіть собі маразм ситуації — щоб люди, які приїхали незрозуміло звідки, отримували більшість у міській раді.

Напередодні виборів із РФ привезли величезну кількість масовки, величезну кількість людей, яких змушують брати участь в організації “виборів”. Тому що наші люди продовжують чинити опір, не хочуть брати участь ні в організації, ні в самому голосуванні.

Читайте також: Російська окупаційна влада не може створити картинку масовості на виборах у Маріуполі, — Забавін

Прямий ефір