Те, що на саміті G20 не буде Китаю та Росії, — сигнал, що Індія в боротьбі за найвпливовішу економічну державу, — думка

Олексій Їжак. Фото: radiosvoboda.org

На саміті G20 (“Великої двадцятки”), який відбудеться в Нью-Делі (Індія) 9-10 вересня, і на якому не будуть присутні лідери Китаю Сі Цзіньпін і Росії Володимир Путін, вирішуватимуться питання світової економіки. Таку думку сьогодні, 8 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Такого роду саміти вирішують не конкретно питання війни і миру, а вирішують питання глобальної економіки, де які облікові ставки, де які процедури торгівлі та розрахунків. Я думаю, там основне питання вирішуватиметься, що робити, якою буде світова економіка в умовах уповільнення китайської економіки та поступового пожвавлення, дедалі більших обертів американської економіки. Тобто як жити, які альянси будувати і які логістичні ланцюжки будувати. І те, що Китаю там не буде, це тільки підтверджує тези, що Китай перейшов у такий тривалий період якщо не стагнації, то дуже повільного економічного зростання, і в принципі Китай сходить з цієї дистанції боротьби за найбільш впливову економічну державу. Він уже ніколи не стане настільки потужним, як Америка і Євросоюз”, — сказав він.

Зі свого боку Індія нарощує оберти, для Індії ще шанси є, каже Їжак.

“Але знову ж таки, Індія не може це зробити самостійно, вона може зробити це в партнерстві з Євросоюзом і США. Але Індія, як і багато інших країн глобального Півдня, має деякі негативні почуття з приводу колоніального минулого, коли вона була колонією. Це суттєвого обмежує політичні рішення Індії, мені так здається”, — зазначив експерт.

Він нагадав, що також Індія — найбільша демократія у світі.

“Тому завдяки Індії більше людей живуть у демократії, ніж у китайсько-російській моделі. А решта не приєдналися. Індія — демократія, але трохи окрема від Заходу, не частина Заходу, не Японія в цьому сенсі. Але Індія зараз шукає ці варіанти якихось нових стосунків із Заходом, щоб стати, можливо, поборотися за цей пост найбільшої економіки або хоча б другої економіки. Цей процес зараз і відбувається на саміті. Те, що немає Китаю і Росії, — якраз сигнал у цей бік”, — підсумував Олексій Їжак.

Читайте також: Світ повернувся до біполярності, немає ніякої багатополярності, про яку говорила Росія, — експерт-міжнародник

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Китаю офіційно заявило, що глава КНР Сі Цзіньпін не приїде на саміт G20 (“Великої двадцятки”), який відбудеться у Нью-Делі (Індія) 9-10 вересня. Китайську делегацію на саміті має очолити прем’єр Держради КНР Лі Цян.

Прямий ефір