У Європарламенті закликають змінити підхід до підтримки України: деталі — в розборі FREEДОМ (ВІДЕО)

Єнс Столтенберг. Скріншот: uatv.ua

Якщо раніше російська армія вважалася другою за силою у світі, то тепер вона стала другою за силою в Україні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував заяви про те, що нібито український контрнаступ занадто “повільний”. За його словами, попри всі труднощі, Збройні сили України продовжують успішно наступати. Більше деталей — у матеріалі спеціального кореспондента каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталія Сизова.

“Навряд чи колись в історії ми бачили більше мін на полі бою, ніж бачимо в Україні сьогодні. Було очевидно, що це буде екстремально важко, але українці вирішили провести наступ, тому що вони збираються звільнити свою землю, і вони досягають успіху. Ймовірно, не такого, на який ми сподівалися, але вони поступово відвойовують територію, кількасот метрів на день. У той час, як Україна просувається, Росія втрачає територію”, — резюмував Столтенберг.

Як і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба тижнем раніше, генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав не довіряти критикам українського наступу, чиї прогнози раніше не виправдовувалися.

“Коли повномасштабне вторгнення відбулося в лютому, нам говорили багато експертів, що Київ впаде протягом днів, а Україна — протягом тижнів. Українці довели, що експерти помилялися, відкинувши російських загарбників, звільнивши північ — навколо Києва, схід — навколо Харкова, і велику територію на півдні навколо Херсона…. І потім ці ж експерти, які говорили нам, що Україна впаде протягом тижнів, скаржаться на швидкість наступу”, — акцентував він.

Генеральний секретар НАТО також наголосив, що це Україна несе на собі весь тягар війни, тому вона має право сама вирішувати, як захищати свою територію.

“Ми не можемо сидіти тут, у Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО або у штаб-квартирі ЄС і говорити їм у деталях, як вони мають воювати. Це їхнє завдання, вони ризикують своїми життями, і ми всього лише підтримуємо їх, і ми вдячні їм за їхню мужність”, — заявив генсек Альянсу.

Українська тема була основною у виступі Столтенберга. Вона ж хвилювала і більшість депутатів, які виступали та закликали збільшити допомогу Україні.

“Будь-які сумніви, коли йдеться про військову допомогу Україні, тільки збільшать людські втрати цієї війни. Ми не можемо просто обіцяти допомагати Україні так довго, як знадобитися. А маємо знати, що конкретно, що члени Альянсу готові зробити, щоб підтримати контрнаступ”, — акцентувала голова підкомітету з безпеки та оборони Європарламенту Наталі Луазо.

Сусіди України відчувають найсильнішу загрозу з боку Росії, тому депутати з цих країн очікують, що Альянс буде активнішим у цьому регіоні. Особливо, коли РФ перешкоджає нормальному судноплавству в Чорному морі, особливо оголошуючи зони загрози на власний розсуд.

“Ця зона зачіпає виключну економічну зону Республіки Болгарія. Це загроза для безпеки не тільки Болгарії, а й усього регіону”, — вважає депутат Європарламенту Олександр Йорданов.

Деякі депутати впевнені, що таких дій Росії достатньо для втручання з боку НАТО, адже Москва перешкоджає експорту українського зерна, від чого страждає багато країн, не тільки в Європі.

“У міжнародних водах, у водах Болгарії та Румунії, ми точно можемо бути представлені. Чи є план убезпечити зерно в майбутньому?”, — каже євродепутат Міхаель Галер.

Багатьох європейських депутатів обурює і той факт, що наразі Росія безкарно веде війну на території України, в той час як в української армії обмежена можливість завдавати ударів у відповідь через брак далекобійного озброєння — ракет.

“Будь ласка, натисніть на всі уряди, що сумніваються, і в моєму — німецькому випадку, будь ласка, натисніть за лаштунками на німецького канцлера особисто для постачання ракет “Таурус”, — закликав Галер.

Генеральний секретар НАТО розповів, що наразі Туреччина проводить велику роботу для того, щоб відновити зернову угоду, яка дасть змогу вивозити українське зерно Чорноморськими маршрутами.

Коментуючи ситуацію з падінням уламків російського дрона на території Румунії, очільник Альянсу заявив, що наразі йому не надали інформації про те, що обстріл з боку РФ був умисним, та розслідування, що їх проводить румунська влада, триває.

Загалом у Європарламенті дедалі частіше лунають заклики змінити підхід до підтримки України і надавати ЗСУ все необхідне не тільки для оборони, а й для перемоги над агресором.

“Мій головний висновок за майже півтора року і щонайменше за останні кілька місяців, що ми маємо перестати думати, що робимо достатньо, коли даємо Україні те, що їй потрібно для того, щоб не програти. Ми повинні дати кошти, щоб виграти, оскільки це єдина опція. Я впевнений, що ми повинні надати також ракети великої дальності, але з тих чи інших причин вагаємося до того часу, коли це неминуче”, — заявив депутат Європарламенту Тійс Ройтен. 

Читайте також: Усі розуміли, що це буде важкий, кривавий наступ, — Столтенберг про просування ЗСУ

Прямий ефір