Поквартирні обходи зі скриньками та зброєю, проти тих, хто відмовився голосувати, — кримінальні справи: Лисянський розповів про “вибори” в окупації

Павло Лисянський. Фото: uatv.ua

Через відмову українців на окупованих територіях добровільно йти до виборчих дільниць, російські окупанти можуть ходити по квартирах зі скриньками та зброєю, а проти тих, хто відмовився голосувати, відкривати кримінальні справи. Про це сьогодні, 6 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки Павло Лисянський.

Він зазначив, що українці на тимчасово окупованих територіях не збираються йти голосувати, через це РФ вирішила провести “вибори” достроково.

“Вони знають, що громадяни не прийдуть, тому ввели це дострокове голосування в принципі. Вони провели опитування, й опитування показали, що люди не збираються йти на псевдовибори на окупованих територіях. Це перше питання. А друге питання, теж показник — це те, що люди не взяли паспорти громадян РФ масово, як Кремль хотів — до 80% населення. Тому окупанти сказали, щоб голосували за українськими паспортами і навіть за правами українського зразка”, — сказав Лисянський.

За його словами, проведення дострокового голосування — це просто спроба збільшити кількість днів голосування з 3 до 12.

“Принцип цього дострокового голосування, що його може організовувати один член виборчої комісії з охороною з чотирьох росгвардійців або представників окупаційної поліції. І ці урни встановлюють на зупинках громадського транспорту. Здійснюють поквартирні обходи, встановлюють ці урни на передбудинкових територіях, аж до того, що вони можуть у магазини кудись там пройтися або навіть на ринки… Тобто вони йдуть у підвищене скупчення людей і там намагаються залякати людей цими росгвардійцями, щоб вони проголосували”, — сказав правозахисник.

За інформацією Лисянського, від початку дострокового псевдоголосування на окупованих територіях затримано понад сотню осіб.

“Там ось такий принцип діє. До людей приходять у квартиру, людина виходить, каже: “Не хочу голосувати”. Член окупаційної комісії з цією урною йде далі, але залишається співробітник окупаційної поліції і починає вже людину оформляти. Її виводять, відправляють у відділення поліції, де вона пише письмове пояснення, чому вона відмовляється голосувати на цих псевдовиборах. І, відповідно, ніби години за 4, за 5, його можуть відпустити. Але ми вже зв’язалися, з’ясували, що ось ці письмові пояснення в майбутньому ляжуть в основу кримінальної справи проти цих людей, які відмовляються голосувати”, — сказав правозахисник.

Він вважає, що російські окупанти, крім усього іншого, намагаються створити картинку, що люди на захоплених Росією українських територіях нібито масово прийшли на “вибори”, тим самим висловивши підтримку чинного режиму Кремля.

“І списки виборців, і списки кандидатів на тимчасово окупованій території України на 50% складаються з громадян Російської Федерації, які ніколи до 2022 року не жили на території України і на тимчасово окупованій території України. Тобто це просто жителі Російської Федерації, яких напхали в ці списки виборців, у списки окупаційних кандидатів. Є там якийсь відсоток колаборантів, але в основному ці вибори проводять російські політтехнологи, голосувати на них будуть ось ці ось завезені громадяни Російської Федерації. Обирати на них будуть також громадян Російської Федерації, яких також завезли… До місцевого населення на тимчасово окупованих територіях вони ставляться за колоніальним принципом — просто як до обслуговуючого персоналу”, — сказав Лисянський.

Читайте також: Російська окупаційна влада не може створити картинку масовості на виборах у Маріуполі, — Забавін

Нагадаємо, російська влада планує псевдовибори на тимчасово окупованих територіях України 8-10 вересня — паралельно з виборами на території РФ. Голосування вже почалося в Маріуполі та в частині Запорізької області.

Прямий ефір