Найновіші боєприпаси для танків Gepard отримала Україна — деталі від Міноборони Німеччини

Самохідна артилерійська установка Gepard. Фото: zn.ua

До Збройних сил України надійшли новозроблені в Німеччини боєприпаси для зенітного танка Gepard. Лінію з виробництва боєприпасів раніше було налагоджено в амбітні терміни, щоб могло відбутися перше постачання в Україну п’ятизначної кількості набоїв. Про це сьогодні, 9 вересня, повідомили у Міністерстві оборони Німеччини, інформує FREEДОМ.

“Війна в Україні майже щодня нагадує нам, що захист нашої країни залежить від протиповітряної оборони та достатньої кількості боєприпасів. Я радий, що ми так швидко і без бюрократичних процедур зрушили виробництво з мертвої точки, і хочу подякувати всім учасникам за чудову роботу. Ми ще раз показуємо, що на Німеччину можна покластися. Ми продовжимо підтримувати Україну в тих сферах, які є нашими сильними сторонами: артилерія, боєприпаси та наземна протиповітряна оборона”, — наголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

У лютому 2023 року на засіданні Контактної групи з оборони України у Брюсселі він повідомив, що відповідне замовлення на боєприпаси було розміщено компанією Rheinmetall AG.

“Німеччина є найбільшим європейським прихильником України. З нинішнім постачанням зроблено великий крок для протиповітряної оборони України”, — зазначили в Міністерстві оборони Німеччини.

Підписаний у лютому контракт із бюджетом у 168 млн євро включає постачання загалом 300 тис. снарядів. Для цього необхідно було відновити виробництво та знайти процес виготовлення старих боєприпасів із використанням нових засобів. Попри цей складний процес, перші боєприпаси були доставлені в Україну майже через сім місяців з моменту підписання контракту.

В Міноборони Німеччини додали, що поставили Україні 46 зенітних танків Gepard, планується поставка ще шести машин.

Читайте також: Збиває крилаті ракети, “Шахеди” і бойові вертольоти: про ефективність САУ Gepard розповів Попович

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц 1 травня заявив, що від серпня Україна може розраховувати на боєприпаси для самохідних артилерійських установок Gepard від Німеччини. 

Прямий ефір