Прихід BAE Systems в Україну починає нову епоху українського військово-промислового комплексу — подробиці від Риженка

Андрій Риженко. Фото: facebook.com/TarChmut

Вихід найбільшої оборонної компанії Великої Британії BAE Systems на український ринок є дуже позитивним моментом. Таку думку сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

“Велика Британія є, можливо, лідером в артилерійських системах НАТО. Ось ті ж самі установки L119, M777, вони, загалом-то, оригінально були винайдені та створені у Великій Британії. І ось ці L119 розпочали своє виробництво у Великій Британії, а потім уже настільки це було вдале таке знаряддя, грамотно продумане й ефективне на полі бою, що його навіть взяли на озброєння і в Сполучених Штатах Америки. Те ж саме стосується і М777, яка також була, загалом-то, сконструйована у Великій Британії”, — сказав він.

На думку Риженка, на початковому етапі дуже важливо, щоб BAE Systems створили виробництво з ремонту цієї техніки, бо зараз у разі серйозних ушкоджень цю техніку везуть до Польщі та Німеччини. Водночас експерт зазначив, що в Україні у BAE Systems є можливість організувати виробництво за натовськими стандартами.

“Я думаю, дійсно в перспективі вони могли б узяти, скласти якісь угоди щодо взаємовигідного співробітництва і з тими українськими підприємствами, які вже є, але працюють за радянськими технологіями, або такими не зовсім, можливо, сучасними. Така практика є”, — сказав Риженко.

Експерт підкреслив, що для України важливі якість і бойові можливості техніки, яка вже показала себе на полі бою.

У перспективі BAE Systems має дуже широкий спектр техніки, який може випускати — це і системи для сухопутних військ, і артилерійські системи, і крилаті ракети, і корабельні системи.

“Я думаю, що прихід BAE Systems до нас якраз ось таку нову епоху нашого військово-промислового комплексу, дійсно, розпочав”, — вважає Риженко.

Він припустив, що спочатку на території України буде організовано ремонт 105-мм гаубиць L119.

“Це дуже важливо для Збройних сил України. Тобто на наших заводах, які можуть ремонтувати радянську техніку, вони отримають можливість ремонтувати цю техніку в Україні. Це дуже-дуже важливо. Я думаю, що це буде зроблено протягом, там, можливо, кількох місяців. Друге, я думаю, що можливо налагодити складання ось цих ось артустановок в Україні з якихось великих вузлових агрегатів. І третє, я думаю, що десь, можливо, на підприємствах України почнеться виготовлення якихось вузлів і агрегатів до цієї системи. Однак ось знову ж таки, я думаю, що збирати цю гармату в Україні знову ж таки будуть з оригінальних складових, вони будуть приходити з-за кордону. Але поступово частини з цих вузлів і агрегатів стануть, я думаю, українськими”, — прогнозує Риженко.

Читайте також: Український ВПК працює з понад 50 іноземними компаніями: розгортання оборонних виробництв прокоментував Маломуж

Раніше повідомлялося, що британська компанія BAE Systems відкрила офіс в Україні для виробництва гаубиці L119 калібром 105 мм натовського стандарту. Експерти вважають, що Україна може стати потужним хабом для ремонту та виробництва різних видів продукції цієї компанії. Крім того, така співпраця дозволить прискорити процес переходу озброєння ЗСУ від радянського до натовського.

Прямий ефір