Українська формула миру буде в пріоритеті на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку — думка політолога

77 сесія Генасамблеї ООН. Фото: Facebook/Денис Шмигаль

У вересні в Нью-Йорку відбудеться засідання Генеральної Асамблеї ООН, яке також може відвідати президент України Володимир Зеленський. На зустрічах світових лідерів, безсумнівно, йтиметься про українську формулу миру, гарантії безпеки, а також про справедливе покарання Росії за її агресію. Таку думку сьогодні, 3 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив політолог, доктор політичних наук Ігор Петренко.

“Думаю, що українська формула миру буде в пріоритеті, оскільки якраз після зустрічі в Джидді говорили про глобальний форум миру, на якому якраз буде формула миру і представлена вже масштабніше, за участю глав держав. Майданчик ООН, я думаю, це буде певний проміжний етап на шляху до цього. Про формулу миру говоритимуть дуже багато, як і про гарантії безпеки для України. Президент Зеленський запрошуватиме й переконуватиме інші країни долучитися також”, — зазначив Петренко.

Також він вважає, що однією з топових тем обговорень буде питання справедливого покарання для Російської Федерації та активізації ООН у цьому процесі.

“Сьогодні ООН не працює так, як має працювати. Фактично організація функціонує на благо, скажімо так, невеликої когорти країн. А інші держави повністю випадають із цього процесу. Тому питання покарання РФ і того, щоби ООН була більш жорсткою до Російської Федерації — нагальні”, — сказав політолог.

Він також пояснив, чому підтримка резолюцій ООН проти Росії важлива.

“З одного боку, можна сказати, мовляв, добре, що ухвалили резолюцію, але нічого далі не відбувається. Але це не зовсім так. Оскільки кожна країна підтримає документ, у якому, наприклад, йтиметься про повагу до територіальної цілісності, суверенітету, або необхідність виведення військ, або ще якісь моменти можуть бути зашиті в інше питання, ядерна, припустімо, безпека. Потім цим державам буде дуже складно змінювати свої підходи і розповідати про те, що, мовляв, давайте Україна відмовиться від тих чи інших територій в обмін на якийсь там мир, оскільки ви вже сказали “А”. І ми завжди можемо до цього апелювати, відбивати ці атаки, які час від часу відбуваються, коли Києву кажуть про те, що потрібно домовлятися, потрібен мир, мовляв, ви можете піти на якісь поступки”, — пояснив гість ефіру.

Петренко наголосив, що Україна за останній час провела колосальну дипломатичну роботу.

“Ми об’єктивно зробили в дипломатичному плані колосальну роботу за різними напрямками. І по африканських країнах, і по глобальному Півдню, G7, Європейський Союз — зрозуміло. Тому хотілося б, щоб це був уже сильніший голос в ООН і набагато більша підтримка тих ініціатив, які Україна пропонуватиме”, — резюмував політолог.

Читайте також: Жодного заморожування війни зараз не буде: про дипломатичну перемогу України розповів Попов

Прямий ефір