Український ВПК працює з понад 50 іноземними компаніями: розгортання оборонних виробництв прокоментував Маломуж

Микола Маломуж. Фото: apostrophe.ua

Від розгортання ремонтних баз до створення оборонних підприємств для виробництва озброєнь за стандартами НАТО — такий шлях проходить зараз Україна. Важливо, що це робота і на перспективу. Про це сьогодні, 3 вересня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

За його словами, вже зараз в Україні можна розгортати ремонтні бази та підприємства у регіонах, що перебувають під надійним захистом протиповітряної оборони, або під землею, а також у сусідніх дружніх країнах. Тому з’являються пілотні проєкти, інтерес виявляють компанії, що виготовляють стратегічні ракети, літаки, потужні артилерійські установки.

“Найважливіше те, що ми з цими компаніями працюємо вже системно, кілька років, а особливо останній рік у плані постачання компонентів до наших передових технологій. Це ті ж ракети, це безпілотники, нові самохідні установки, це особливо важливі радіолокаційні системи. Йде постійна робота з понад 50 такими компаніями, американськими, британськими, німецькими, італійськими, іспанськими, польськими, чеськими тощо”, — коментує Маломуж.

Генерал додав, що компоненти, які постачають ці компанії, використовуються в нових українських розробках, зокрема для “Армії дронів”. Це компоненти вже 4-5 покоління, які не доступні ворогові через санкції.

Він наголосив, що на базі українського ВПК після війни в рамках гарантій безпеки мають бути розгорнуті потужні оборонні підприємства, які виготовлятимуть озброєння як для потреб України, так і на експорт.

“Наразі ремонтна база, заводи закритого типу, заводи на майданчиках наших сусідів, союзників та перспектива розгортання виробництв на базі нашого ВПК, але з новими технологіями під натовські стандарти — це модель створення захисту на східному фланзі”, — резюмував Микола Маломуж.

Раніше повідомлялося, що британська компанія BAE Systems відкрила офіс в Україні для виробництва гаубиці L119 калібром 105 мм натовського стандарту. Експерти вважають, що Україна може стати потужним хабом для ремонту та виробництва різних видів продукції цієї компанії. Крім того, така співпраця дозволить прискорити процес переходу озброєння ЗСУ від радянського до натовського.

Прямий ефір