Репресії в Білорусі набагато суворіші, ніж у Росії, — Вячорка

Франак Вячорка. Фото: belsat.eu

У Білорусі не припиняються переслідування неугодних режиму Лукашенка — щодня силовики затримують 15-20 осіб під будь-яким приводом. Репресії в Білорусі ще суворіші, ніж у Росії. Про це в ефірі телеканалу  FREEДОМ сказав журналіст, політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“У Білорусі репресії суворіші, ніж у Росії. Це і за термінами видно, і за кількістю політичних в’язнів. У Росії — кілька сотень політв’язнів, а в Білорусі тільки визнаних 1600, а невизнаних — до 5 000 осіб. І щодня затримують 15-20 людей”, — наголосив журналіст.

У Росії, каже він, усе ще є недержавні організації, є медіа, є люди, визнані “іноагентами”.

“На відміну від РФ у Білорусі все ліквідовано — усі політичні партії, структури та ЗМІ. І найімовірніше, це Путін бере приклад з Лукашенка, і використовує Білорусь як таку пісочницю в плані репресій і контролю над суспільством, а не навпаки”, — поділився думкою Вячорка.

Він доповнив, що білоруська опозиція, як і раніше, домагається, аби режим Лукашенка було визнано терористичним.

“Ми вимагаємо визнання режиму Лукашенка терористичним, а самого Лукашенка — терористом. І 2020-го року, коли в країні були протести масові та їхні розгони, був апетит це ухвалити. Але потім усе просто потонуло в цій бюрократії європейській, адже в Євросоюзі потрібен консенсус усіх 27 країн. Потім з’явилися якісь інші проблеми. Сьогодні ми бачимо, що навіть Українській державі, яка намагається переконати міжнародні суди започаткувати трибунал щодо воєнних злочинів РФ, складно подібні процеси розпочати. Тому тут потрібна підтримка суспільної свідомості, незалежних медіа, юридичних компаній. І в зборі доказів, і на самому початку цього процесу. Усе можливо, якщо є політична воля”, — резюмував Вячорка.

Читайте також: Списки “терористів” створюють у Білорусі — хто до них потрапляє: дані Вячорки

Прямий ефір