Списки “терористів” створюють у Білорусі — хто до них потрапляє: дані Вячорки

Протестний рух у Білорусі. Фото: ТАСС

У Білорусі формують списки “терористів”, до яких вносять місцевих журналістів, активістів і правозахисників. Зазвичай до такого переліку потрапляють ті білоруси, яких відправляють до в’язниці за сфабрикованими справами за організацію протестів чи висловлення незгоди з війною Росії проти України. Через певний час для режиму Лукашенка така людина стає “небезпечною”. У неї та її родини можуть конфіскувати майно, і нерідко — позбавити всього. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав журналіст, політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“У цьому списку зараз і журналісти, і активісти, і правозахисники. Там немає жодної логіки. Зазвичай людина спершу потрапляє до в’язниці, там їй шиють кримінальну справу. Причиною може послужити все — від організації протестів до непідтримки Росії у війні. Через якийсь час людину вносять у “терористичний” список, вносять у списки Інтерполу, щоб конфісковувати майно, навіть майно рідних. І людина в такий спосіб просто позбавляється всього”, — зазначив Вячорка.

У цьому ж списку значиться, наприклад, Анджей Почобут, білорусько-польський журналіст, за звільнення якого Польща бореться вже досить давно, доповнив він.

“Яким чином він став терористом, мені також незрозуміло. І це один із багатьох інструментів тиску на суспільство”, — зазначив гість ефіру.

Зараз, за його словами, у Білорусі хочуть усіх, кого визнано “екстремістами” і “терористами”, позбавляти громадянства.

“Тим, хто встиг виїхати з Білорусі, просто анулюють паспорти, вони не зможуть перетинати кордон. Тому ми зараз в Об’єднаному перехідному кабінеті, разом зі Світланою Тихановською, намагаємося розробити альтернативні документи, паспорти для тих, хто зіткнеться з такою проблемою”, — сказав Вячорка.

Читайте також: Репресії в Білорусі: режим Лукашенка переслідує незгодних із владою (ВІДЕО)

Прямий ефір