У Росії тримають у заручниках українських дітей, усіляко намагаючись стерти їхню національну ідентичність — думка правозахисника

Олександр Павліченко. Скріншот: uatv.ua

У Російській Федерації утримують українських дітей і намагаються всіляко стерти їхню національну ідентичність різними способами. Тому необхідно терміново створювати механізм повернення юних українських громадян на батьківщину. Таку думку сьогодні, 2 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко.

“Коли ми говоримо про дітей, то зараз, найперший і найважливіший крок, який має бути зроблений — це організувати процедуру їхнього повернення в Україну. І це досить непросто. Росія зараз намагається задобрювати українських дітей різними бонусами. Дітей із сільської місцевості перевозять і утримують в умовах п’ятизіркового готелю з подарунками, з участю в конкурсах тощо. Це сприяє тому, що ці діти ніби тягнуться до продовження такої активності. Це теж один із таких способів стирання української ідентичності. Якщо це відбуватиметься безконтрольно, адже минув термін досить великий — півтора року після широкомасштабного вторгнення, складніше буде повертати українських дітей. І тому перше завдання — це встановити механізм повернення українських дітей”, — пояснив він.

Що стосується цивільних осіб, яких тримають у місцях позбавлення волі, то процедура повернення в таких випадках ускладнена. Про них мало інформації, не відома навіть точна кількість таких осіб. У цьому випадку вкрай важлива робота міжнародних організацій, які причетні до захисту прав людини, наприклад — Червоний Хрест, пояснив правозахисник.

“Коли ми говоримо про цивільних, яких утримують у місцях несвободи, то тут є кілька конкретних положень і позицій, яких треба дотримуватися — це максимальне встановлення інформації про те, скільки, де і в яких умовах утримують цих цивільних, кількість їх. Тут важливий, перш за все, гуманітарний контроль, який може бути встановлений міжнародними організаціями”, — розповів він.

Читайте також: Ставлення до полонених у РФ: чому агресори змушують українців страждати — обговорюємо з експертами

Прямий ефір