Візит президента США до В’єтнаму: основні цілі назвав дипломат

Олег Шамшур. Фото: liga.net

Візит президента США Джо Байдена до В’єтнаму має на меті підвищення рівня відносин, можливо, до стратегічного партнерства, і стимулювання розвитку економічних зв’язків обох країн. Про це сьогодні, 31 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав заступник міністра закордонних справ України (2004-2005 рр.), посол України в США (2006-2010 рр.), посол України у Франції (2014-2020 рр.) Олег Шамшур.

Дипломат зазначив, що це пов’язано з наміром США шукати в Азії союзників проти експансіоністської політики Пекіна, і, з іншого боку, занепокоєнням В’єтнаму з цього приводу.

“І, перш за все, про це було сказано, ситуація в Китайському морі. З іншого боку, це теж важливий компонент, В’єтнам — зараз країна, яка активно розвивається. Модель модернізації китайська. Але саме там, я думаю, Вашингтон був би зацікавлений стимулювати розвиток виробництва, як напівпровідники, як штучний інтелект, що посідає важливе місце в економічному протиборстві між Сполученими Штатами та Китаєм. І В’єтнам, дійсно, водночас шукає баланс, оскільки його стратегічними партнерами є і Росія, і Китай, і Індія, і Південна Корея. Але ось цей візит якраз свідчить про те, що американський вектор для В’єтнаму, для забезпечення своєї безпеки, для розвитку важливих галузей економіки набуває все більшого значення”, — сказав Шамшур.

Він нагадав, що, на думку багатьох експертів, країни Південно-Східної Азії якраз дуже насторожено ставляться до політики Пекіна та шукають підтримки у США. Візит Байдена, за словами дипломата, якраз свідчить про те, що пошук партнерів, такого захисту від Китаю, ведеться досить активно.

“Дуже показово, що пропозиція про підняття рівня відносин між В’єтнамом і Сполученими Штатами робилася вже починаючи з 2021-го року віцепрезиденткою Камалою Гарріс. В’єтнам досить, як ми бачимо, довго роздумував. І те, що це все-таки сталося, якраз свідчить про те, що еволюція йде саме в бік того, щоб шукати противагу експансіонізму активної політики Китаю, в такому випадку в Південно-Східній Азії, в Азійсько-Тихоокеанському регіоні в цілому. А В’єтнам, як ви пам’ятаєте, має досить непросту історію відносин із Китаєм, включно зі спробою китайського вторгнення у В’єтнам. Тож, мені здається, якраз ось ця зустріч, вона абсолютно логічно вписується в зусилля Сполучених Штатів шукати союзників проти Китаю в Південно-Східній Азії й прагнення В’єтнаму себе убезпечити, тобто теж мати на противагу китайському впливу”, — сказав Шамшур.

На його думку, саме загальний тон політики Китаю та його агресивність у Південно-Китайському морі мали насторожити керівництво В’єтнаму, тож саме зараз воно ухвалило рішення, щоб погодитися на пропозицію США про підняття рівня відносин.

“Для В’єтнаму дуже важливо захистити свою національну безпеку, свої інтереси, зокрема в економічній галузі, тому що потенціал для розвитку і штучного інтелекту, і для виробництва напівпровідників, і інших важливих елементів сучасної економіки у В’єтнамі дуже значний. Багато в чому він зараз починає виступати як конкурент Китаю. І тому дуже якраз логічно це вкладається в новий виток, новий рівень відносин зі Сполученими Штатами”, – сказав дипломат.

Читайте також: США почали переорієнтувати свої аутсорсингові можливості з Китаю на Південно-Східну Азію, — експерт

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден планує відвідати В’єтнам із робочим візитом. За даними Білого дому, візит американського лідера заплановано на 10 вересня.

Прямий ефір