Європа знаходить можливості для допомоги Україні і снарядами, і навчанням військових, і фінансами — деталі від Риженка

Андрій Риженко. Фото: facebook.com/TarChmut

Європейські партнери України знаходять можливості для виробництва снарядів радянського і натовського зразка як самостійно, так і спільно з українськими підприємствами. Про це сьогодні, 31 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

“Наскільки мені відомо, знайдено можливості виробництва снарядів як старих, ще для радянських систем, так і для снарядів нових, натівського стандарту, зокрема калібру 155 міліметрів. Причому, що цікаво, я додав би ще виробництво зброї спільно з підприємствами України… Тому що ми знаємо, що кількість снарядів і мін на цих потужностях теж збільшується”, — сказав він.

За словами Риженка, ці снаряди дуже хорошої якості — витримуються всі стандарти, тому вони набагато точніші, ніж снаряди з радянських запасів.

Спікер також підкреслив, що питання військової підтримки України залишається центральним для ЄС, триває й фінансова допомога.

Риженко зазначив, що наразі, за його даними, за кордоном навчається 10-15% мобілізованих українських військовослужбовців.

“Це небагато, але це дуже важливо, це велика допомога, тому що вони навчаються на нових системах, які ми отримуємо. Без цього навчання нам ці системи не дадуть. Тобто не буде нових танків Leopard без навчання персоналу на них, не буде систем залпового вогню MLRS або HIMARS без навчання. Також дуже важливо, що почали останнім часом навчати вже підрозділи, скажімо, такого вищого рівня — це вже батальйони, можливо, навіть більше. Дуже важливо, щоб ось це, ну, скажімо, оперативне мистецтво, яке в нас застосовується, воно начебто інтегрувалося із західним”, — сказав спікер.

Він оцінив і ініціативу щодо перенесення навчання військовослужбовців ЗСУ на територію України замість іноземних держав.

“Що стосується навчання на території України, зараз воно здійснюється тільки за рахунок, скажімо, сил України. І, можливо, є велика перспектива таких, нібито волонтерських організацій. Ми знаємо, що з перших днів дуже багато волонтерів, зокрема з-за кордону надавали допомогу. Ось це питання потрібно використовувати і, можливо, якимось чином легалізувати. Тому що в кожної країни, яка нам допомагає, є і своє власне бачення питань безпеки. По Україні зараз, ну, відповідно до правил безпеки, навіть воно обмежене пересування представників посольств. Знову ж таки, питання основне — це загроза, тому що ми знаємо, Росія завдає фактично кожної ночі удару ракетами, безпілотниками, може завдати в будь-яку точку України…  Тому і ось це навчання, може бути об’єктом ударів”, — сказав Риженко.

Загалом же тенденцію переносити навчання військових в Україну він вважає правильною. На думку спікера, для цього до складу груп, що навчаються зараз за кордоном, мають входити інструктори українських навчальних центрів й військових академій, щоб вони отримали практичний досвід.

“Ви пам’ятаєте, що в нас в Україні діяло кілька міжнародних проєктів із навчання нашого персоналу. Це були американці, і британці, і канадці, загалом дуже багато країн брало участь ось у цих проєктах. І литовці вели один проєкт свій. Але зараз вони працюють усі за кордоном, усі ці проєкти відновлені, але за кордоном. Я думаю, що як тільки буде ситуація стабілізована, то це все буде відновлено і для України. Тому що навчання, військова освіта для нас є ключовими на шляху до НАТО”, — наголосив Риженко.

Читайте також: ЄС подумає, як прискорити постачання снарядів Україні, — Боррель

Нагадаємо, міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що Україна повинна отримувати від Європейського Союзу снарядів у розрахунку 6-7 тисяч на день. За його словами, ініціатива з постачання в Україну 1 млн. снарядів протягом 12 місяців, яка стартувала в березні поточного року, сприяла збільшенню поставок. Однак, вважає міністр, цього досі недостатньо.

Прямий ефір