Репресії в Білорусі: за що може переслідувати режим Лукашенка (ВІДЕО)

Олександр Лукашенко. Скріншот: uatv.ua

Правозахисник Леонід Судаленко провів у колонії загального режиму два з половиною роки. Його обвинуватили в організації та фінансуванні дій, що “грубо порушують громадський порядок”. Судаленка заарештували у зв’язку з протестами в Білорусі після президентських виборів 2020 року. Він надавав протестувальникам юридичну допомогу. Після звільнення з колонії правозахисник розповів про дискримінацію щодо політв’язнів, повідомляє FREEДОМ.

“Мені не давали побачень. Ті телефонні дзвінки, які дозволяються, відбуваються в присутності оперативного співробітника, на відміну від інших. Я говорю про так звану дискримінацію щодо політичних”, — каже Судаленко.

Він займається правозахисною діяльністю в Білорусі та за її межами вже 20 років. Правозахисник відбував термін разом із політв’язнями, затриманими за пости в соцмережах, неугодні владі коментарі або просто за відвідування того чи іншого сайту.

“У таборі, де я був, усі політичні мають порушення, навіть коли вони їх не вчиняли. Були випадки, коли просто приходили та пропонували: обирай, що ти робив — палив у недозволеному місці чи в тебе форма одягу не відповідала тій формі, яка вимагається? Наприклад, шукали штучні порушення, тому що безумовно команда згори надходила, щоб усі політичні були порушниками”, — пояснює правозахисник.

У серпні 2020 року тисячі затриманих під час масових акцій протесту після президентських виборів у Білорусі були покарані адміністративним арештом на різні терміни. За кілька місяців дії демонстрантів стали трактувати вже як кримінальний злочин згідно зі статтею “Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок”. І це був тільки початок посилення політики білоруської влади. Як і в Росії, в Білорусі можна потрапити за ґрати за так звані фейки.

“Упир чіпляється за владу”. За репост відео в соцмережі з такою фразою на адресу білоруського диктатора до року колонії засудили 67-річного пенсіонера Олександра Афанасьєва. Його звинувачують у справі про образу Олександра Лукашенка та міліціонера. Суд також закинув засудженому негативний коментар, який він залишив під постом про міліціонера з міста Івацевичі. Також пенсіонеру призначили штраф в 1110 білоруських рублів (приблизно 16,2 тис. грн), повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Посилення владою Білорусі кримінального законодавства дає зворотний ефект: за два роки до списку “екстремістів” внесено понад 3000 нових прізвищ. Експерти говорять про запит на силовий опір режиму.

“Люди продовжують жити в надії на зміни. Не вся опозиція виїхала. На жаль, виїхали в основному публічні люди. Більшість опозиції залишилася. У Мінську зараз вони змушені більше спостерігати, фіксувати. Зараз основне завдання — фіксувати злочини режиму для подальшого суду над ним”, — сказав головний редактор “Белорусской правды” Ілля Добротвор.

Щодо 100 посадовців режиму Лукашенка США вводять візові обмеження “за перешкоджання переходу до демократії” в Білорусі. Йдеться про високопоставлених чиновників, зокрема, в адміністрації Лукашенка, МВС, Комітеті державної безпеки, Центральній виборчій комісії, Генпрокуратурі, Центральному апараті Слідчого комітету, Мінтрансі, Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Білорусі, а також військових. Заходи торкнулися і співробітників Белтелерадіокомпанії, “Другого національного телеканалу”.

Читайте також: За пост у соціальних мережах і напис на футболці — в’язниця: репресії в Росії набирають обертів (ВІДЕО)

Нагадаємо, опозиція Білорусі готує комунікацію в МКС щодо злочинів Лукашенка.

Прямий ефір