Виявилося, що Україна дуже потрібна Європейському Союзу, є прогрес, — політолог про євроінтеграцію

Україна має прогрес на шляху вступу до Європейського Союзу, але дуже важливо розв’язати питання з корупцією. Київ став каталізатором того, як оперативно ЄС може розв’язувати бюрократичні питання щодо допомоги Україні. Про це сьогодні, 30 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

“Є сім вимог Європейського Союзу про те, які умови має виконати Україна. Але за великим рахунком, у принципі, ми можемо говорити про те, що в України є прогрес. Тобто, напевно, завдяки все-таки десь і медіа, і основну проблему, яку Європейський Союз і будь-які оцінки з боку бачать в Україні проблеми, це корупція. Звичайно, що це той момент, який цілком конкретно заважає Україні просуватися на шляху європейської інтеграції. Це те місце, де, напевно, буксує все”, — сказав він.

Хоча, зазначив політолог, не факт, що багато чого дійсно пов’язано з корупцією.

“Просто так вийшло, що є вже і загальні теми, які так сприймаються. Однозначно, що в України прогрес у сфері безпеки та оборони. Навряд чи десь можна в Європі говорити про те, що настільки є досконала система побудови оборони України. Ба більше, знову ж таки саме Україна послужила таким поштовхом до модернізації європейської системи безпеки та оборони. Тому що, як виявилося, ця легендарна і горезвісна європейська бюрократія в ситуації, коли треба швидко надавати допомогу Україні, до того ж, до речі, в тій сфері, в якій Європейський Союз ніколи не працював, за великим рахунком, це побудова армії, побудова безпеки, виявилося, що в ситуації з Україною Європейський Союз здатний дуже швидко долати свої бюрократичні вето і свої бюрократичні перепони, які є, і допомагати Україні”, — каже Левусь.

Також це стосується і виробництва боєприпасів, наприклад.

“І з приводу того, що, якщо раніше західний Європейський Союз, який мав колись десь гіпотетично виступати альтернативою НАТО, був абсолютно міфологічним механізмом, виявилося, що в Європі дуже швидко можна ухвалювати рішення щодо підготовки українських солдатів і медиків для війни. Виявилося, що Україна дуже потрібна Європейському Союзу. Про це говорив президент України. Про це Україна говорить весь час на абсолютно різних майданчиках. Тобто я бачу ситуацію саме таким чином”, — висловив думку директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан”.

Читайте також: Захід — надійний тил України: як ЄС підтримує країну в боротьбі з агресором (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, вищі європейські посадовці заговорили про можливі дати розширення Європейського Союзу. А це може означати, що членство України в ЄС стає дедалі ближчим. Завершення євроінтеграційного процесу України набуває конкретних термінів.

Прямий ефір