Червоний Хрест може брати участь в обміні військовополоненими: про механізми співпраці розповіла Романцова

МКЧХ. Фото: ukrinform.ua

Міжнародний комітет Червоного Хреста — унікальна організація, яка уповноважена міжнародною спільнотою брати участь у переговорах з гуманітарних питань, зокрема, щодо обміну військовополоненими. Існують механізми, згідно з якими у формуванні списків на обмін беруть участь лікарі Червоного Хреста. Про це сьогодні, 30 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала виконавча директорка правозахисної організації “Центр громадянських свобод” Олександра Романцова.

Вона зауважила, що Міжнародний Червоний Хрест не є військовою організацією, і тому може чинити на Росію тиск лише у формі перемовин, а також під’єднувати до них інші країни, з якими РФ досі має якісь відносини.

“Наприклад, до Індії, Південної Африки, Бразилії, з якими досі відбуваються якісь економічні операції”, — зазначила Романцова.

Також, за її словами, у Червоного Хреста є певна звітність щодо тих держав, які його спонсорують.

“Це означає, що все-таки є ті, хто можуть поставити запитання: чи всі інструменти з міжнародного гуманітарного арсеналу ви використовуєте? Нещодавно Координаційний штаб на пресконференції оголосив про новий механізм. Він не так часто використовується, за участю Червоного Хреста всього лише двічі в історії воїн, а один ще раз без нього. Це міксовані медичні комісії, до яких входять, наприклад, український лікар і лікарі від Червоного Хреста, які пройшли спеціальний відбір. Вони визначають, що хтось із полонених на території України надто хворий, щоб воювати наступного року, відповідно, він має бути звільнений першим. Ми сподіваємося, що міжнародна розв’язка цього механізму, підготовлена з нашого боку, потягне за собою можливість для Червоного Хреста зробити таку саму комісію з протилежного боку — з російського. Це означає, що якийсь один російський лікар і лікарі з Червоного Хреста будуть стосовно наших військовополонених визначати стан здоров’я і, відповідно, пропонувати їх на звільнення в цьому випадку”, — пояснила юрист.

Ще один механізм, який, на думку Романцової, може бути використаний для обміну військовополоненими, — це перенаправлення їх на територію третьої країни.

“Так, це не повернення додому, але все ж таки це утримання в значно кращих умовах, контакт із родичами. Підтримку в цьому випадку завжди була готова надати Швейцарія. Але Російська Федерація не погодилася на їхню участь”, — сказала вона.

Читайте також: Новий вид воєнного злочину: чому Україні складно повернути полонених цивільних, пояснила юрист

Нагадаємо, кількість зниклих безвісти українців точно встановити неможливо, вона постійно зростає.

Прямий ефір