Новий вид воєнного злочину: чому Україні складно повернути полонених цивільних, пояснила юристка

Ілюстративне фото: donpress.com

Росія створила новий вид воєнних злочинів, тому що міжнародне гуманітарне право навіть не знає такої категорії, як цивільні полонені. Про це сьогодні, 30 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала виконавча директорка правозахисної організації “Центр громадянських свобод” Олександра Романцова.

 За її словами, Росія порушує всі правила щодо військовополонених.

“Взагалі цей статус був створений у міжнародному гуманітарному праві, щоб захистити цих людей. Якщо людина має статус військовополоненої, це означає, що вона повинна гарантовано мати можливості та контакти, щоб повідомити про своє місцеперебування родичам, нормально утримуватися, мати медичну підтримку і можливість зустрітися з представниками Міжнародного Червоного Хреста. Усе це зараз порушено”, — зазначила Романцова.

Вона звернула увагу, що РФ створила нову категорію — полонені цивільні.

“Насамперед таргетувалися такі люди, як журналісти, волонтери, ті, у кого був досвід військової служби або мобілізації в АТО, мери, локальні політики. Ці люди, на думку РФ, небезпечні тим, що можуть навколо себе зібрати якийсь опір”, — розповіла юристка.

Романцова повідомила, що затриманих цивільних РФ відправляє до в’язниць, де людей катують, їх утримують у неприйнятних умовах.

“Коли ці люди там перебувають, навіть згідно з російськими законами, їм не висувають жодних звинувачень і передають з одного місця в інше як меблі з інвентарним номером. Тобто, це порушення навіть внутрішнього законодавства РФ, але Росію це не турбує. Ця організація діє як терористична, і тому, фактично ці люди — заручники”, — наголосила вона.

Коли йдеться про обмін, який описаний у міжнародному гуманітарному праві, то цивільних не беруть до уваги, бо про них у документах нічого немає, зауважила юрист.

“Україна займається не тільки військовополоненими, приймаються заявки абсолютно від усіх, і так само Україна запитує абсолютно всіх людей, які безвісти зникли. Але такого обміну не може бути, тому що в міжнародному гуманітарному праві такої категорії немає. Росія іноді додає в групу з обміну військовополоненими якусь частину цивільних осіб”, — резюмувала Романцова.

Читайте також: Кількість зниклих безвісти українців постійно зростає, — правозахисниця

Нагадаємо, Росія відмовилася у 2022 році виконувати міжнародні правила щодо військовополонених, зокрема Женевську конвенцію.

Прямий ефір