Є два шляхи повернення українських дітей із Росії, які ще не використані — роз’яснення голови УГСПЛ

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Є два шляхи повернення вкрадених українських дітей із Росії в Україну, які ще не використані. Перший — через міжнародні організації, другий — залучення держав-покровителів. Про це сьогодні, 29 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павличенко.

Він уточнив, що це пропозиції, які можуть бути розглянуті для міжнародних партнерів України, що мають повноваження займатися процедурою повернення населення, зокрема дітей, з території держави-окупанта на територію, яку вона окупувала.

“Цей перший шлях — це можливості міжнародних організацій. Насамперед це Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), інші міжнародні організації, які можуть виконувати цю гуманітарну місію, згідно з мандатом. Але насамперед це МКЧХ. Нагадаємо, що є і російське відділення МКЧХ, яке могло б долучитися до цієї ситуації, але воно грає на руку Путіну, і вони виконують лише функцію входити в ті місця, куди їх пускають, а не допомагати в ситуаціях повернення тих самих дітей, які викрадені з окремих чи закладів, чи будинків сімейного типу, чи просто депортовані в силу різних обставин. Є кілька груп таких дітей залежно від того, який у них статус”, — розповів Павліченко.

Очільник УГСПЛ зазначив, що використання міжнародних організацій не працює, оскільки немає угоди з тими самими міжнародними організаціями та російською стороною для того, щоб вони мали вільний доступ до цих дітей, могли скласти реєстр і визначити процедуру повернення.

Другий шлях — використання держави-покровительки.

“Уже були випадки торік, коли держави втручалися і допомагали здійснити звільнення військовополонених, наших азовців, яких Росія ніколи б так просто не відпустила. Вдалося домогтися їхнього звільнення і перевозу на територію Туреччини. Частину військовополонених було перевезено до Саудівської Аравії, а звідти до інших країн були вони повернуті. І досить велика частина повернулася до України, це був перший великий обмін. І в цьому зіграла величезну роль якраз група держав-покровительок. Вони могли б точно так само взяти на себе гуманітарну місію з повернення українських дітей і виконати таке саме завдання. Але поки що цей процес і ця процедура не працюють”, — поінформував Олександр Павліченко.

Читайте також: Санкції та посередництво: як країни можуть допомогти Україні повернути з РФ викрадених дітей, пояснили експерти

Як повідомлялося раніше, команда KibOrg отримала доступ до державної російської бази дітей, яких Москва незаконно вивезла з тимчасово окупованих російською армією територій України. База є доказом причетності Кремля до примусової депортації українських дітей. А головне — допоможе Києву повернути їх додому.

Прямий ефір