Україна працює над отриманням 120-130 літаків F-16, але цього року надійдуть одиниці — деталі від Маломужа

Винищувач F-16. Фото: president.gov.ua

План дій щодо передачі Україні винищувачів F-16 включає в себе підготовку інфраструктури. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

За його словами, країни-партнери допомагають Україні в підготовці не тільки льотного складу, а й інженерного, технічного, а також у підготовці систем забезпечення і злітно-посадкових смуг.

“Я не буду розкривати секрети, але є в нас уже готові полотна, тільки їх потрібно доопрацювати трошки та провести розмітку відповідну. І тому цей процес може бути прискорений. Але те, що робиться все паралельно, а не поетапно — ця ситуація вказує на те, що і підготовка пілотів, передача літаків, і підготовка всієї інфраструктури, і всієї складової забезпечення і злагодження, це буде повсюдно. Чому так і довго. Багато хто каже, чому 6 місяців від початку навчання? Тому що всі елементи мають бути задіяні комплексно. Це великі сили, великі кошти, велика стандартизація”, — сказав Маломуж.

Крім того, він зазначив, що міжнародні партнери очікують, що Україна має створити умови для захисту винищувачів F-16 — не тільки на аеродромах, а й супроводом у повітрі.

“Це ще одна тема, яку ми маємо і підготувати, провести бойове злагодження, навчання тоді вже на території України і, відповідно, у передбойових, а потім у бойових умовах. Тобто бачите, який обсяг роботи. Тому все робиться паралельно. Уже зараз працюють багато програм, включно з аеродромами, злітно-посадковими смугами, системами управління комунікацій, тому що після отримання там уже часу не буде — там уже потрібно йти в бій”, — наголосив генерал.

За інформацією Маломужа, Україна працює над тим, щоб отримати 120-130 літаків F-16.

“Це той пакет, який дасть змогу створити потужний авіаційний ударний кулак, і, відповідно, і проведення удару по авіації — це літаки, гелікоптери противника, але це й удари по наземних цілях. Ось це дуже важливо… Тому наразі зараз потрібна дуже велика кількість, щоб провести такий комплекс заходів і по авіації російській, і по наземних цілях, і, відповідно, по нейтралізації деяких видів ракет, пускових установок. Тобто це велике цільове завдання”, — сказав він.

Генерал зазначив, що цього року Україна отримає лише одиниці F-16.

“Наступного року — кілька десятків, десь під 60 виходить. І тільки у 2025 році ми можемо виходити на цифру 120-130 літаків. Я думаю, що цей процес буде прискорено. Але зараз те, що ми маємо, те, що нам заявили, обіцяли, і ми проводимо навчання — це, звісно, за півтора року приблизно 60-70 штук. Цього чимало, але цього недостатньо для проведення стратегічних дій і в повітрі для протидії авіації противника, ну і, відповідно, під час наступу”, — сказав Маломуж.

За його словами, найближчими місяцями Україні потрібно орієнтуватися на отримання далекобійних ракет типу Storm Shadow й SCALP-EG, Taurus й ATACMS.

“Це ближче, це швидше. Навчання стільки не треба. Але вони завдають ударів стратегічного формату на 300-500 кілометрів. Це буде забезпечувати нашу наступальну операцію та знищувати і авіацію, і, відповідно, всі вертолітні системи. Ну і, звичайно, ракети й безпілотники, які зараз Росія все більше нарощує”, — сказав Маломуж.

Читайте також: Надання F-16, низка зустрічей президента і саміт Кримської платформи — дайджест успіхів української дипломатії за тиждень (ВІДЕО)

Раніше спікер Командування Повітряних сил України Юрій Ігнат заявив, що Україна отримає літаки F-16, щойно пілоти будуть готові. Поспішати з навчанням не варто, оскільки небо не прощає помилок.

Прямий ефір