Крим готується до звільнення: про що говорили на Кримській платформі (ВІДЕО)

Кримська платформа. Фото: ukrinform.ua

У Києві відбувся третій саміт Кримської платформи. Головні теми — деокупація півострова та забезпечення стабільної безпеки. За три роки кількість учасників-представників держав-союзників Києва та міжнародних організацій збільшилася з 45-ти до 67-ми, інформує FREEДОМ

Представники держав-союзників України прибули до Києва напередодні Дня Незалежності для участі у третьому саміті Кримської Платформи. Деякі візити можна назвати історичними. Вперше за 22 роки Україну відвідав Президент Португалії.

“Ми засуджуємо незаконні дії Росії та окупацію Криму та Севастополя. Неможливо відокремити питання окупації Криму від повномасштабного вторгнення. Будь-яка спроба зробити це лише перешкоджає завершенню війни та відновленню територіальної цілісності України. А це головне завдання зараз як для України, так і для всіх інших держав. У тому числі й для Португалії — хоч ми й далеко на заході — наш кордон, кордон Португалії — це сьогодні кордон України”, — сказав президент Португалії Марсело Ребел де Соуза.

У вступній промові Президент України Володимир Зеленський розповів про порушення прав людини у тимчасово окупованому Росією Криму. Окупаційна влада незаконно утримує громадян України в ув’язненні. Їх переслідують за політичними, релігійними мотивами і навіть просто за національною ознакою. Представники держав-союзників Києва та міжнародних організацій говорили про проблеми глобальної продовольчої безпеки, екологію на тимчасово окупованому Росією півострові та збереження об’єктів культурної та історичної спадщини України. А прем’єр-міністр Канади анонсував запровадження нових санкцій щодо Москви.

“Зараз Канада хоче оголосити про нові санкції щодо 29-ти російських юридичних осіб та велику кількість фізичних осіб. У тому числі і тих, хто має відношення до ядерної сфери. Канада продовжить стояти пліч-о-пліч з Україною стільки, скільки буде потрібно. Слава Україні”, — сказав Джастін Трюдо.

Важливою темою обговорення є майбутнє Криму після деокупації. За словами Президента Зеленського, для відновлення економіки вже укладено контракти із десятками західних компаній. Вони готові розпочати роботу на півострові одразу після звільнення території від російських окупантів. А для цього необхідно забезпечити безпеку Криму.

“Я чув, дехто каже, що це буде просто туристичний оазис. Це не правда. І ніхто більше не дозволить окупувати Крим. Тому флот буде, якщо коротко, і захист військовий Криму буде, але українського”, — сказав Зеленський.

Російська загроза на морі має бути нейтралізована. Для цього Київ уже веде роботу щодо створення нового альянсу у сфері безпеки.

“І щодо наших партнерів: скажу відверто — проводжу розмови, і дипломатам поставлено завдання підготувати союз у сфері безпеки. Не всупереч НАТО, не думайте, це разом із країнами Альянсу — країнами Чорноморського узбережжя. Щоб у нас був спільний захист від російської агресії Чорного та Азовського узбережжя. Я сказав би навіть більше — Азовського, Чорного та Балтійського простору”, — зазначив Зеленський.

Щорічний саміт Кримської платформи не дозволяє Москві закріпити окупацію півострова як статус-кво у світі. Жодної торгівлі навколо Криму бути не може, оскільки півострів інтегральна частина України, наголосила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. І, головне, Україна сама вирішуватиме, яким має бути шлях деокупації Криму.

Читайте також: Учасників Кримської платформи з кожним роком стає все більше — подробиці від Барієва

Прямий ефір