В аеропортах Ізраїлю порушують Женевську конвенцію та угоди про безвізовий режим щодо українців — думка

Цві Зільбер. Фото: radio1064.co.il

В аеропортах Ізраїлю депортують близько 10% українців, які прибувають. Вони змушені проходити принизливі процедури — вилучення паспорта, очікування рішення понад 10 годин. Це вважається порушенням Женевських конвенцій та угод про безвізовий режим. Про це сьогодні, 23 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів ізраїльський журналіст, головний редактор “Лучшего радио” Цві Зільбер.

“Проблема стосується не тільки біженців, а й українських туристів, які приїжджають до Ізраїлю просто для того, щоб побачитися з рідними, провідати когось, відвідати святі місця або просто в туристичних цілях. Проблема в тому, що ці люди приїжджають в Ізраїль і мають повне право за безвізовим режимом перебувати тут до трьох місяців і потім виїхати назад”, — сказав він.

Те, як поводяться з українцями в аеропортах Ізраїлю, за нещодавнім рішенням суду, є порушенням Женевської конвенції щодо біженців та угод про безвізовий режим. Унаслідок таких дій з Ізраїлю депортують українців, які є туристами й не переслідують інших цілей перебування в країні, зазначив журналіст.

“В аеропорту імені Бен-Гуріона віднедавна застосовують таку практику, яка, за нещодавнім рішенням суду, є порушенням Женевської конвенції щодо біженців та угод про безвізовий режим. Зараз завертають усіх українців, які прилітають до Ізраїлю з найрізноманітніших країн. Вони дійсно поміщають їх в умови, де вони перебувають під сильним психологічним тиском. Уявіть собі, треба сидіти мінімум три-чотири, а зазвичай усі десять годин. У цьому приміщенні сидять заплакані жінки, у яких проблеми, яких не пускають і допитують. І сама процедура допиту має садистський характер. Я не знаю, яку мету переслідує ізраїльське Міністерство внутрішніх справ (МВС), тому що в результаті вони депортують з Ізраїлю реальних туристів, які приїхали сюди не для того, щоб тут нелегально працювати, а для того, щоб когось провідати, щось подивитися і повернутися назад у ті країни, де вони живуть”, — розповів він.

В Ізраїлі біженцям надають мізерну допомогу, у них з’являються проблеми з медичною страховкою, а життя в цій країні дороге. Тому багато українців покинули територію Ізраїлю з власної волі, зазначив Зільбер.

“Від початку російського вторгнення в Ізраїль приїхало приблизно 70 тис. біженців з України, які попросили політичного притулку. Сьогодні залишилося з них 14,5 тис. Тобто більшість із них самі добровільно Ізраїль покинули. Тому що допомога, яку Ізраїль надавав біженцям, вона мінімальна і навіть сміховинна. Ізраїль дуже дорога країна порівняно з іншими. Тут дуже важко виживати. Тому залишилися переважно ті, у кого тут або родичі, або вже особисті стосунки завелися”, — пояснив він.

Читайте також: Росіяни, які приїхали до Грузії, створюють проблеми для країни, — Хоштарія

Нагадаємо, уряд України має намір ухвалити остаточне рішення про припинення безвізового режиму з державою Ізраїль найближчими днями. Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Це питання почали порушувати після різкого збільшення кількості депортації українських біженців з Ізраїлю.

Прямий ефір