1,5 млрд євро отримала Україна від ЄС — деталі

Прапор ЄС. Фото: pixabay.com

До державного бюджету України сьогодні, 22 серпня, надійшов сьомий транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках масштабної програми макрофінансової допомоги Європейського Союзу. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України, інформує FREEДОМ.

“У цілому у 2023 році Україна отримала вже 12 млрд євро пільгового кредитного фінансування в рамках МФД із передбачених цією програмою 18 млрд євро. Термін погашення кредиту складає 35 років. При цьому відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватиме Сторона ЄС”, — йдеться в повідомленні.

Кошти будуть спрямовані в першу чергу на соціальні та гуманітарні потреби.

“Ми мобілізуємо всі сили, щоб допомогти Україні. Сьогодні ми виплатили ще 1,5 мільярда євро як допомогу країні, яка переживає жорстоку агресивну війну Росії та працює над відновленням своєї інфраструктури. І наша підтримка триватиме й після 2023 року. Ми продовжимо рішуче стояти на боці України, і на 2024-2027 роки запропоновано підтримку в розмірі до 50 млрд євро”, — зазначила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

У пресслужбі представництва ЄС в Україні додали, що з початку війни допомога Україні та українцям становить 76 млрд євро. Це включає в себе фінансову, гуманітарну, екстрену бюджетну та військову підтримку України з боку ЄС, держав-членів та європейських фінансових установ, а також ресурси, що виділяються для допомоги державам-членам у задоволенні потреб українців, які рятуються від війни.

Читайте також: “Зерновий коридор”, формула миру і євроінтеграція: Зеленський зустрівся з Урсулою фон дер Ляєн

Нагадаємо, Україна отримає від Міжнародного валютного фонду (МВФ) програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility). 

Прямий ефір