БРІКС не зможе суттєво змінити світоустрій: про проблеми та розбіжності всередині об’єднання розповіла експерт

Банери саміту БРІКС. Фото:ap.org

БРІКС (BRICS — абревіатура, складена з перших літер назв країн — Brazil, Russia, India, China, South Africa) сьогодні позиціюється як економічне об’єднання, істотно змінити світопорядок воно не зможе. Про це сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко.

Вона нагадала, що на 15-й саміт країн БРІКС, який відкривається сьогодні в Йоганнесбурзі (ПАР), не поїхав президент РФ Володимир Путін. Основна причина — ордер на його арешт, виданий у березні Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

“Дуже довго йшла дискусія в ПАР все-таки приймати Володимира Путіна, застосовувати цей ордер чи ні. Все-таки вони ухвалили рішення, що краще буде і для самої ж ПАР, якщо Путін не поїде. Імідж Путіна, так чи інакше у світі досить токсичний. Власне, вони ту саму практику зробили вже і минулого року на саміті G20, коли Путін не поїхав на саміт в Індонезію”, — сказала Гриценко.

Експерт зазначила, що основний інтерес країн, які або вже подали заявки до БРІКС, або висловлюють свою зацікавленість щодо офіційної участі в цьому об’єднанні — “зробити колективний голос голоснішим”. БРІКС на сьогодні став таким собі дискусійним форумом для обміну думками та інтересами.

“Основний інтерес полягає в тому, щоб зробити голоснішим голос країн, що розвиваються, на світовій арені та у світовій фінансово-економічній системі. Тобто щоб країни, які розвиваються, вийшли на один рівень, грали за одними й тими самими правилами і на одних і тих самих умовах із країнами тих самих G-7, які є найбільшими та найсильнішими економіками світу. Це, в принципі, основний інтерес”, — сказала Гриценко.

За її словами, Китай грає такою темою, як санкції, введені щодо країн, які входять до БРІКС.

“Китай маніпулює, що ось давайте будемо якось об’єднуватися, щоб знизити вплив Заходу у світовій фінансово-економічній системі, щоб вони не могли використовувати санкції проти країн Глобального півдня умовно. І цей інструмент працює, така риторика працює”, — зазначила експертка, навівши як приклад Індію, щодо якої було знято американські санкції.

Вона підкреслила, що країни, які приєднуються або хочуть приєднуватися до БРІКС, усе-таки здебільшого не є антизахідними та воліють балансувати.

Змінити істотно світопорядок БРІКС не зможе, впевнена спікерка.

“Світопорядок змінить навряд чи, оскільки БРІКС, як я вже сказала, це такий собі форум для обміну інтересами, тобто це не якась організація. Це як якась коаліція держав, які зустрічаються в рамках якихось самітів. У них немає офіційних документів, які встановлюють правила гри на світовій арені”, — сказала Гриценко.

За її словами, на сьогодні країни БРІКС мають багато розбіжностей у тому, як вони хотіли б бачити подальший розвиток цього об’єднання, подальшу його еволюцію, зокрема у них різні погляди навіть на те, хто може потенційно приєднатися до цього об’єднання.

“І треба сказати, що попри їхнє бажання так чи інакше змінити правила гри у світовій економічній фінансовій системі, це навряд чи буде можливо найближчим часом, тому що на сьогоднішні світова економіка влаштована таким чином, що поміняти її буде дійсно дуже складно. Якщо у БРІКС не буде якоїсь привабливішої для світової спільноти альтернативи, а БРІКС представляє 40% населення землі, це досить високий показник, але знову-таки — це не більшість. І потрібно запропонувати щось цікавіше більшості… На сьогодні у них навіть колективно немає такого потенціалу. Тому якимось чином змінити істотно світопорядок найближчим часом вони не зможуть. Це довгограюча перспектива, але вони не розуміють, яким чином, у них немає довгострокової стратегії, як вони хотіли б і потенційно могли б реалізувати ті бажання, які в них є”, — вважає експерт.

Читайте також: Історія з неприїздом на саміт БРІКС — індикатор того, що Путін стає токсичним, — політолог

Нагадаємо, 19 липня стало відомо, що президент РФ Володимир Путін не поїде на саміт країн БРІКС. Саміт відбудеться у Південно-Африканській Республіці (ПАР) у серпні. Путін виступить у форматі відеоконференцзв’язку. Представлятиме РФ особисто глава МЗС Сергій Лавров. ПАР є однією зі 118 країн-учасниць Римського статуту і мала б заарештувати Путіна за ордером МКС, якби він приїхав на саміт.

Прямий ефір