РФ мають визнати державою — спонсором тероризму, інакше виробництво ракет і снарядів не зупинити, — експерт

Прапор Росії. Фото: pixabay.com

Доки Російську Федерацію не визнають державою — спонсором тероризму, її військово-промисловий комплекс і надалі працюватиме на потреби армії. Про це сьогодні, 19 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

“На жаль, у російського ВПК є можливості відновлення виробництва всіх компонентів і крилатих ракет різного типу базування, і інших засобів ураження. У 2022 році Росія придбала у західних компаній компоненти, які стосуються виробництва військової техніки, на суму близько 20 млрд дол. У 2023 році ситуація мало змінилася”, — сказав він. 

Так, радник Офісу президента України Михайло Подоляк раніше заявив про те, що російська сторона наразі витрачає близько 32% свого річного бюджету на війну проти України. 

“Основне, чим ми можемо зупинити подібне, це не санкції, вони не працюють. Російську Федерацію має бути оголошено країною-терористом. Саме це формулювання дасть змогу і західній стороні, і, відповідно, нашим стратегічним партнером мінімізувати можливість поставок товарів подвійного призначення”, — зазначив він. 

За його словами, сьогодні Росія фактично “працює з конвеєра”, тому інтенсивність вогневого ураження як по тилових районах України, так і на лінії бойового зіткнення залишається значною. 

“Згадаймо події на Куп’янському фронті. За минулий тиждень близько 500 тис. артилерійських снарядів було випущено по позиціях Збройних сил України. Про що це свідчить? Не про наявність артилерійських снарядів радянського виробництва на складах, — а про можливість відновленого виробництва. Тобто доти, доки щодо Росії не буде оголошено статус країни-терориста, ми не зможемо зупинити сірі схеми поставок комплектуючих до виробництва всіх видів озброєння. Йдеться не тільки про реактивні снаряди і крилаті ракети, а й про бронетехніку і вертольоти Ка-52, які успішно ліквідуються українськими військовослужбовцями”, — пояснив Дмитро Снєгирьов.

Читайте також: Спільне виробництво БМП, формула миру та санкції проти РФ: Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Швеції

Нагадаємо, політолог Павло Лузін зауважив, що санкції проти військово-промислового комплексу (ВПК) Росії мають довгостроковий характер. Вже зараз військове виробництво країни-агресора базується на резервах, які планували використовувати у 2025 році. 

Прямий ефір