6-7 оперативних аеродромів будуть готові прийняти F-16, — український авіаційний експерт

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Останні заяви США з приводу F-16 для України свідчать, що після навчання українські пілоти гарантовано отримають ці винищувачі. Зазвичай літаки передають зі зброєю та запасними частинами. А найкращий спосіб збереження льотної частини в умовах повномасштабної війни — розосередження по так званих оперативних аеродромах. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерій Романенко.

Саме так, за словами експерта, Україна зараз поводиться зі своїми літаками, розосереджуючи по чотири літаки на аеродромі, хоча ескадрилья складається з 12 повітряних суден.

“Так само, на мій погляд, діятимуть і з F-16. Вони не вимагають постійного складного комплекту обладнання для підготовки бойового вильоту. Можна буде ескадрильї із 12 літаків розміщувати хоча б на заході України. Там розташовані до 6-7 аеродромів, які здатні прийняти ці літаки у разі, якщо вони не повністю завантажуватимуться боєкомплектом, щоб не було перевантажень і пов’язаних з ними поламок шасі”, — пояснює Романенко.

Він також вважає, що обслуговування F-16 не вимагатиме великої кількості наземного персоналу.

“Щоб обслуговувати літак якийсь час, достатньо 7-8 осіб на кожен літак, не більше, навіть менше. Наразі наші літаки [обслуговують] 4-5 осіб на оперативних аеродромах. У разі якихось пошкоджень борту він перелітає на базовий аеродром, і там ним вже займаються серйозніше”, — додав Валерій Романенко.

Нагадаємо, Сполучені Штати схвалили відправлення винищувачів F-16 до України з Данії та Нідерландів. Як заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, літаки будуть надані одразу після завершення підготовки українських пілотів.

Прямий ефір