Ракети, які можуть змінити хід війни дуже швидко: коли Україна отримає німецькі Taurus, обговорюємо з експертами

Ракети Taurus. Фото: gettyimages.com

“Чим більша дальність ракет, тим коротша війна”. Такими словами очільник українського МЗС Дмитро Кулеба закликав Німеччину та США надати Україні далекобійні ракети Taurus та ATACMS.

За словами Кулеби, ракети дальнього радіуса дії довели своє вирішальне значення — саме тому Taurus і ATACMS потрібні для успіху України. Міністр запевнив іноземних колег, що ракети використовуватимуться виключно в межах українських кордонів.

Раніше в уряді Німеччини заявили, що наразі підготовку до передачі Україні Taurus не ведуть. Останнім часом ці повідомлення розбавилися протилежною інформацією.

Ракетам Taurus все ж бути в Україні?

Уряд Німеччини може оголосити про постачання крилатих ракет Taurus в Україну. Зараз Берлін працює над розв’язанням питання зі Сполученими Штатами, — про це повідомила низка німецьких ЗМІ. За їхніми даними, військово-повітряні сили ФРН нібито вже дали “зелене світло” на передачу такого озброєння.

Минулого тижня відомство канцлера отримало від Міністерства оборони презентацію, в якій коротко викладалися найважливіші факти про ракети Taurus: їхня ефективність, наявність у Бундесвері, ризики. Як зазначили в коментарях ЗМІ кілька соціал-демократів, узгоджений підхід, особливо зі США, є необхідною умовою для того, щоб канцлер Німеччини Олаф Шольц схвалив постачання цих ракет.

Раніше німецькі політики від опозиції та коаліційної партії закликали уряд надати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus. Депутат Бундестагу від опозиційного Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер заявив, що Берлін має передати їх “негайно”.

Він зазначив, що на озброєнні Бундесверу є 600 таких ракет. З них близько 450 не готові до застосування в бойових діях, але можуть бути модернізовані та підготовлені до відправки в Україну.

А експерт Вільної демократичної партії, що входить до правлячої коаліції, Маркус Фабер нагадав, що ЗСУ успішно застосовують поставлені Великою Британією Storm Shadow. За його словами, це свідчить про важливість такого типу озброєнь для України, яка обороняється від російської повномасштабної агресії.

Водночас як заявив напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю виданню “Тюрінґе Альґемайнен”, нової інформації щодо питання передання Україні ракет Taurus наразі немає. Він також додав, що увага ФРН, як і раніше, зосереджена на посиленні українських сил протиповітряної оборони (ППО), артилерії і танках. І це, за словами Шольца, курс, яким його країна продовжуватиме рухатися, тісно консультуючись із міжнародними партнерами.

Читайте також: Чому США зволікають із передачею далекобійної зброї Україні, пояснив експерт

Характеристики ракети

Taurus — ефективний аналог франко-британської авіаційної крилатої ракети класу “повітря-земля” Storm Shadow (вона ж — SCALP EG). Німецько-шведська всепогодна ракета Taurus призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, що мають потужний захист засобами ППО.

Вона спеціально розроблена для ефективного проникнення через бетон і важкі ґрунти. До заглибленої цілі доставляється основний заряд — близько 56 кг вибухової речовини. Загальна маса бойової частини із зарядами в корпусі становить 480 кг.

Виробники зазначають, що максимальна дальність польоту Тaurus — 500 км і більше, але експортують варіант 350K-2 з дальністю близько 300-400 км. Основна перевага ракети полягає в сучасній високоефективній навігації та самонаведенні.

Військові експерти наполягають, що з далекобійними ракетами Taurus ЗСУ зможуть швидко й ефективно звільнити Крим від російських окупантів.

Якщо українська армія візьме під вогневий контроль за допомогою крилатих ракет Taurus, Storm Shadow і SCALP Кримський (Керченський) міст і перехід у районі Армянська, у російської армії залишиться два вибори: або виходити на територію Росії, або масово здаватися ЗС України, вважає військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Оцінки фахівців

Чому канцлер Німеччини Олаф Шольц досі не визначився в питанні постачання крилатих ракет Taurus в Україну, і як діятимуть ЗСУ в разі, якщо ракети все ж таки нададуть країні. Ці теми в ефірі телеканалу FREEДОМ обговорили:

  • Єгор Чернєв, народний депутат України, заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки;
  • Валерій Романенко, авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. О. Богомольця. О. К. Антонова;
  • Микола Маломуж, генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.);
  • Ігор Рейтерович, політолог.

ЄГОР ЧЕРНЄВ: Я бачу позитивні зрушення

— Новини про Taurus досить суперечливі. Якісь видання пишуть, що угоду про передачу вже досягнуто в німецькому уряді. Інші пишуть, що дозріло рішення про передачу, але треба обмежити дальність ракет. Хтось каже, що передача поки що не розглядається.

Мої джерела в Бундестазі кажуть, що перспектива передачі Україні Taurus виглядає дуже ймовірно. Ці рішення ухвалюються кулуарно. Я бачу певні позитивні сигнали.

Нам вдалося об’єднати Бундестаг навколо цього питання, тому що вперше ми почали обговорювати цю тему на полях Парламентської асамблеї НАТО з німецькою делегацією, і тоді делегація не мала єдиної думки.

Так, у нас є друзі, і ті, хто підтримує Україну з найперших днів, зробили дуже багато для того, щоб в Україні з’явилася німецька зброя. Наприклад, той же Маркус Фабра з оборонного комітету. Але серед вільних демократів він представляє коаліційну партію, а не партію Шольца.

Зараз завдяки спільним зусиллям, великій кількості переговорів, поїздкам до Берліна вдалося об’єднати навколо цього питання всі ключові опозиційні партії. Але, наприклад, “Альтернатива для Німеччини” завжди виступала проти передачі озброєння Україні. Але це все-таки міноритарна партія, яка не входить до коаліції. А далі рішення за урядом.

Ми повинні взяти під вогневий контроль усю окуповану територію України. Тоді ми зможемо вибивати всі логістичні ланцюжки, російські склади і командні пункти на всю глибину їхнього тилу.

ВАЛЕРІЙ РОМАНЕНКО: Taurus має кілька переваг над Storm Shadow і Scalp

— Ці ракети запускаються з літаків. Вони запрограмовані на землі заздалегідь, після пуску ними керувати вже не можна. Вони слідують за програмою. Після старту з літака вони спускаються або відразу, або через якийсь мінімальний час на малу висоту 15-30 метрів, ретельно огинаючи рельєф місцевості, ховаючись від радіолокаторів протиповітряної оборони.

Тобто, вони здатні слідувати в гирлах річок, ярах, складках місцевості, ховатися за пагорбами і слідувати до мети, використовуючи три навігаційні системи. Перша система — це звичайна гіроскопічна груба система, яка задає напрямок, куди ракеті летіти, всупереч великій кількості поворотів на маршруті. Друга — це GPS. Але всі країни зараз ставлять перешкоди. Тому ці ракети мають третю систему — орієнтацію по місцевості.

У них перед польотом закладається цифрова карта маршруту, і в певних точках ці ракети сканують поверхню під собою та звіряють її з картинками, що є в пам’яті цієї ракети. У разі будь-яких відхилень у навігаційну систему вводяться поправки, і ракета повертається на правильну траєкторію. Таким чином, вона прямує до цілі.

І вже на відстані 15-20 кілометрів від цілі вона робить стрибок, звільняється додатковий об’єктив, як правило, інфрачервоний, щоб працювати в будь-яких умовах. Він ще раз додатково сканує ціль, звіряє її зі знімком або цифровим макетом цієї цілі і високоточно до неї прямує. Кругове ймовірне відхилення — 5-7 метрів.

Taurus має вдвічі більшу дальність (500 км) порівняно з тими варіантами Storm Shadow і Scalp (250-270 км), які ми отримали.

Storm Shadow і Scalp проводять звірку місцевості на маршруті в умовах перешкод системи GPS за допомогою оптоелектроніки. А у Taurus для цієї мети є радар міліметрового діапазону.

Якщо, припустімо, Кримський міст задимили, для Taurus це не стало б перешкодою.

В іншому ракети навіть зовні дуже схожі.

МИКОЛА МАЛОМУЖ: Шольц не хоче бути першим у західному протистоянні Росії

— Олаф Шольц виявляв завжди обережність щодо того, щоб не першим бути на лінії військово-політичного протистояння Росії. Він завжди підстраховувався. Ця політика Шольца була зрозуміла його оточенню. Наразі рішення ухвалюються.

Німеччина вже передає дуже ефективні бойові та ракетні системи: танки, БТР, БМП, САУ — цей процес пішов поряд з іншими країнами, включно зі США. Це тандем. Але він себе поставив у залежність від американців: вони йдуть, і я йду.

Зараз паралельно йшли переговори щодо ATACMS. Відповідно, вже є певний позитив у США, і Шольц це відчуває.

Їхнє застосування, поряд зі Storm Shadow, SCALP і ATACMS, дасть нам змогу знищувати будь-які системи, найпотужніші, в тилу ворога… Чорноморський флот, Керченський міст, уся територія Криму, усі летовища, склади, нафтобази повністю накриємо, накриємо всю Запорізьку область — усе те, що рухається там у будь-якій точці.

Насамперед це, звичайно, резерви, танки, БТР, БМП, склади, ракетні системи, нафтобази. Усі укріпрайони, де потрібно пробити в окремому місці, завдавши концентрованого удару — практично пів тонни один заряд… У ворога не буде жодної захищеної точки.

ІГОР РЙТЕРОВИЧ: Побоювання Німеччини виглядають як фантомні болі

— Побоювання німецьких політиків — інфантильні й абсолютно необґрунтовані, що ці ракети будуть використані для ураження безпосередньо по території Росії. Будь-які наші аргументи, що ми не збираємося цього робити, а Україна не використовувала західну зброю для завдання удару по території Росії, поки що, мабуть, не досягли тієї міри, коли сумніви у частини німецького політикуму зникнуть.

Якщо партнери хочуть зробити обмеження для використання далекобійних ракет, є такий вислів: “чим би дитя не тішилося”. Нехай роблять ці обмеження. Тим паче, що в нас дуже непоганий рівень координації між нашим Генеральним штабом, нашими партнерами і союзниками. Усі відповіді на їхні запитання, які їх цікавлять, ми можемо надати в стислі строки і дати відповідні гарантії.

Ескалація буде міфічною. Бо куди ж іще більше ескалувати? Росія це вже зробила давним-давно, буквально в першу годину, коли почалося широкомасштабне вторгнення в Україну. Тому всі ці заяви виглядають як фантомні болі Німеччини.

Німеччина на відміну від деяких інших країн, які є нашими партнерами, поки що зберігає ще частину комплексів, які так чи інакше пов’язані з Росією. І, на жаль, ці комплекси заважають нам отримати ту зброю, яка нам дійсно необхідна.

Читайте також: Далекобійні ракети для України: види та характеристики обговорюємо з експертами 

Прямий ефір