“Це революція”: у чому унікальність українського морського дрона SeaBaby (ВІДЕО)

SeaBaby. Фото: ssu.gov.ua

Кримський (Керченський) міст, російський військовий десантний корабель “Оленегорский горняк” і танкер SIG, за інформацією СБУ, атакували морські дрони SeaBaby (“Морський малюк”), інформує FREEДОМ.

“Морський малюк” доставив 850 кілограмів вибухівки до однієї з бетонних опор Керченського мосту. А для ураження десантного корабля і танкера використовували два окремі надводні дрони, у кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

“Це набагато серйозніше в частині руйнівного впливу. Наприклад, Storm Shadow — ракети, які ми дедалі частіше використовуємо по ворожих військових об’єктах, вони мають бойову частину в 450 кілограмів. Приблизно стільки ж несе ракета морського базування “Калібр”, — сказав військовий експерт Владислав Селезньов.

Над розробкою цих дронів та їхнім виготовленням працюють фахівці Служби безпеки України, яким допомагають цивільні інженери та айтішники.

“Морський малюк” може вести розвідку і брати участь у військово-рятувальних операціях, може розміновувати акваторію й охороняти військово-морський флот.

“Усе це можливо робити невеликими пристроями, на яких немає людини, які абсолютно автономні та управляються дистанційно. Україна — перша країна, яка стала використовувати так масштабно роботизовані технології для того, щоб захищати свої території і свої акваторії. Те, як використовується сучасне обладнання зараз — це насправді вражає, й це світова новизна”, — заявив керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

SeaBaby — власна технологічна розробка української Служби безпеки, і роблять їх теж в Україні.

“Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Зараз у процесі розробки та реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів”, — заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Альтернативи українському виробництву морських дронів у світі немає. Україна здатна виробляти всі види надводних дронів, кажуть експерти. Це інноваційні технології, які в низці випадків ефективніші, ніж застосування великих, потужних, але не таких маневрених кораблів.

“Це революція, яка кардинально впливає на принцип морської безпеки та формування флоту майбутнього. Величезні кораблі, які раніше були затребувані, вони зараз не потрібні в такій кількості. Звісно, ми не можемо говорити про те, що без великих кораблів неможливо, але буде певне співвідношення між роботизованим пристроєм і невеликим флотом дронів й тими класичними суднами, які все ж таки іноді потрібні”, — вважає Яковенко.

За останні півтора року компаній з виробництва морських і повітряних дронів в Україні стало в десятки разів більше. Українські фахівці в найкоротші терміни розробляють і випускають нові безпілотники. Найбільш використовувані дрони, кажуть експерти, розвідувальні — з діапазоном понад 10 кілометрів.

Читайте також: Російський флот не може почуватися в безпеці — ситуація в Чорному морі якісно змінюється, — Братчук

Як повідомлялося раніше, виробництво морських дронів в Україні стрімко розвивається. Дальність плавання таких БпЛА за пів року збільшилася вдвічі.

Прямий ефір